Region

BiH: Uhapšen ministar za ljudska prava, službenim karticama plaćao rafting na Tari i puteve u Beograd i Budvu

Službenici Državne agencije za istragu i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA BiH) uhapsili su u utorak, 6. decembra, ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, Miloša Lučića.

BiH: Uhapšen ministar za ljudska prava, službenim karticama plaćao rafting na Tari i puteve u Beograd i Budvu Foto: www.mhrr.gov.ba
RSEIzvor

Osumnjičen je za nezakonito trošenje sredstava namijenjenih za reprezentaciju, da je nezakonito servisirao vozila kod neovlašćenih osoba, vršio zloupotrebe pri zapošljavanju i niz drugih nezakonitosti.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da SIPA pretresa kancelarije koje je koristio ministar, mjesta boravka osumnjičenog i drugih objekata.

"Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za kazneno djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja, povezano s više koruptivnih kaznenih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe", potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz državnog tužilaštva.

Nenad Nešić, predsjednik Lučićeve stranke, Demokratskog narodnog saveza (DNS), kaže za RSE da je za hapšenje saznao iz medija.

Istakao je da vjeruje da je njegov stranački kolega nevin, i da očekuje poštenu istragu.

"Želim da poručim da očekujem da državni organi rade svoj posao, a da funkcija nikome, pa ni ministru Lučiću ne smije da bude zaštita. Ja duboko vjerujem i nadam se da će Miloš Lučić dokazati svoju nevinost. Vjerujem u institucije ove države i to sam uvijek isticao", rekao je Nešić.

Dodao je da Lučić trenutno ne obavlja nijednu funkciju u DNS-u, te da nije bio kandidat ni za jednu poziciju na oktobarskim Opštim izborima.

Klix.ba prenosi da se sumnjiči da je zloupotrebljavao službenu karticu i plaćao i privatne troškove.

Putovanje u Beograd, Budvu, rafting na Taru, samo su neki od sumnjivih aktivnosti ministra Lučića, koji je javna sredstva koristio za privatne aranžmane.

U aprilu ove godine u akciji „Dijamant“ uhapšen je pratilac ministra Miloša Lučića i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Miloš Nikolić.

Nikolić je uhapšen zbog prodaje droge, odnosno uhvaćen je u prodaji 10 kilograma „spida“.

Prilikom pretresa pronađeno im je 15 kilograma spida, a za četvorku se sumnja da su počinili krivična dela „organizovani kriminal“, neovlašćena proizvodnja i promet opojnim drogama“ i „zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Lučić je imenovan za ministra u maju 2020. godine.

U martu 2021. predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, donio je odluku o njegovoj smjeni, jer je DNS napustio koaliciju stranaka iz Republike Srpske.

Ipak, do smjene nije došlo, jer je Tegeltijina odluka, nakon potvrde u Predstavničkom domu bh. parlamenta, skinuta sa dnevnog reda Doma naroda u aprilu 2021. godine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.