Region

BiH: Spašeni nakon 30 sati pod lavinom

Izvor

-Oko pet osoba koje su bile blokirane u snijegu konačno su spašene i dovedene na sigurno, rekao je Vladimir Babić iz Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Po njegovim riječima spasioci su uspjeli da priđu zarobljenima u snijegu iz pravca Mostara i Jablanice pa je jedan dio središnje magistralne prometnice M-17 sada prohodan.

Dodao je da će dva helikoptera EUFOR-a tokom jutra pregledati cijelu prometnicu M-17 gdje se nalaze veliki snježni nanosi kako bi provjerili nalazi li se još zarobljenih osoba u automobilima.

Na području Hercegovine za promet su zatvorene sve regionalne i lokalne ceste, a na području opština Livno i Tomislavgrad zatvorene su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste. Visina snijega u Mostaru u nedjelju je iznosila 85 centimetara što ne pamte ni najstariji mještani.

Vlasti su zbog ekstremno teških uslova proglasile stanje elementarne nepogode. Više je opština potpuno prometno odsječeno od ostatka svijeta. U Mostaru je zabilježena i nestašica osnovnih životnih namirnica.

Portal Analitika