Region

BiH: Otvoren predmet "Sarajevo Safari" o "lovcima na ljudske glave"

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić obavijestila je javnost kako je Tužilaštvo BiH otvorilo predmet vezan za dokumentarni film Sarajevo Safari, tačnije NN lica o kojima se govori u filmu.

BiH: Otvoren predmet "Sarajevo Safari" o "lovcima na ljudske glave" Foto: Pixabay
Klix.baIzvor

Između ostalog, Tužilaštvo BiH je obavijestilo gradonačelnicu kako je u ovom predmetu imenovan tužilac.

"Određen je postupajući tužilac u Posebnom odjelu za ratne zločine, koji će u narednom periodu, zajedno s partnerskim institucijama i agencijama, poduzeti potrebne mjere radi provjera navoda iz prijave. Nakon donošenja tužilačke odluke, o istoj ćete, kao podnositeljica prijave, biti pismeno obaviješteni", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, krajem septembra gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, zvanično je podnijela krivičnu prijavu protiv NN lica koja su sijala smrt po Sarajevu i njihovih pomagača, te odgovornih lica agresorske vojske.

"Smatram ispravnim i svojom obavezom ovako reagovati na iznesene činjenice u dokumentarnom filmu 'Sarajevo safari' režisera Mirana Zupaniča prema kojem su strani državljani - 'lovci na ljudske glave' plaćali da tokom sarajevske opsade pucaju po nedužnim civilima", izjavila je Karić.

Portal Analitika