Region

BG: Kordoni policije sprječavaju desničare da se približe festivalu „Mirdita“

Policija je blokirala raskrsnice kod Centra za kulturnu dekontaminaciju gdje treba da bude otvoren festival "Mirdita, dobar dan". Učesnici sa Kosova došli su pod policijskom pratnjom. Grupu Zavetnika sprječava policija da se približi CKZD-u, javlja N1.

BG: Kordoni policije sprječavaju desničare da se približe festivalu „Mirdita“ Foto: N1
N1Izvor

Okupljeni, kojih ima oko tri stotine, pripadaju desničarskoj organizaciji Zavetnici, a među njima je i liderka organizacije Milica Đurdjević koja im se obraća. Ona je tražila od policije da ih puste da priđu bliže i prenesu svoju poruku.

Prisutan je i Sima Spasić iz Udruženja porodica kosmetskih žrtava, pokušavajući da omete događaj.

Okupljeni nose zastave Srbije i zastave Zavetnika i pjevaju "Oj Kosovo, Kosovo".

Na društvenim mrežama prethodno su osvanuli pozivi na protest protiv festivala "Mirdita, dobar dan", a ulaz u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gdje će festival biti održan, oblijepljen je plakatima i porukom "Mirdita, laku noć".

Kako je najavljeno u objavi na Fejsbuku, Zavetnici bi trebalo da se okupe ispred Hrama Svetog Save, odakle će se uputiti u Centar za kulturnu dekontaminaciju, a, kako su naveli u objavi, nekoliko organizacija je takođe najavilo dolazak na protest.

Iz Inicijative mladih za ljudska prava, koji su i jedan od organizatora festivala "Mirdita, dobar dan", ističu da je poruka festivala da se širi mir i pomirenje između srpskog i kosovskog društva, a ne nasilje, mržnja i razdvajanje.

Portal Analitika