Društvo

Poslije deset mjeseci ćutanja BIRN sakrio reviziju, ali i priznao da nije bilo nikakve metodologije u prethodnom mapiranju ekstremista

Bez izvinjenja za targetiranje, lista kraća za 54 organizacije

Istraživačima nijesu bile date stroge smjernice o tome kako identifikovati ono što je prvobitno nazivano krajnje desnim i ekstremističkim grupama. Umjesto toga, BIRN je odlučio da se osloni na ekspertizu lokalnih novinara – naveli su iz te organizacije. No, u prvobitnom opisu projekta, objavljenom sredinom novembra prošle godine, pisalo je da su interaktivna mapa i baza podataka nastale „upotrebom pažljivo skrojene metodologije“

Bez izvinjenja za targetiranje, lista kraća za 54 organizacije Foto: Screenshot
PobjedaIzvor

Nakon deset mjeseci ćutanja, više revizija koje su dokazale da je izvještaj za Crnu Goru novinarke Vijesti Jelene Jovanović, kojim je kao krajnje desničare i religiozne ekstremiste targetirala devetoro građanskih aktivista, među kojima su i dvije novinarke Pobjede, Tanja Pavićević i Kaćuša Krsmanović – skandalozan, BIRN je bez izvinjenja, uz neuspješne pokušaje da predstavi sebe i saradnicu kao žrtve, objavio novu „bazu“ ekstremnih desničarskih organizacija i ribrendirao cijeli projekat.

Direktor BIRN-a za Bosnu i Hercegovinu, koji je rukovodio projektom, Denis Džidić ni juče kao ni prije deset i po mjeseci nije odgovarao na upite Pobjede.

Iako je u jedinoj izjavi koju je dao nekom crnogorskom mediju povodom cijelog slučaja, 17. novembra prošle godine za portal Standard, poručio kako će BIRN „pogledati o čemu se radi i nakon toga se brzo izjasniti, a ako je došlo do nekih grešaka i izviniti“, očigledno je da nije bilo ni brzo, ali i da ta organizacija ne vidi da je napravila bilo kakvu grešku, jer je izvinjenje - izostalo.

Na istoj web adresi na kojoj je od sredine decembra prošle godine pisalo da je projekat Balkanske istraživačke reporterske mreže „Mapiranje krajnje desnih i ekstremističkih grupa na Balkanu“ na nezavisnoj reviziji, osvanuo je novi, pod nazivom „Ko su ekstremni desničari na Blakanu“ a prvobitni spisak od 71 grupe sveo se na svega 17.

U BIRN-u tvrde da razlozi leže u tome što nova verzija projekta sužava svoj fokus i nabraja „samo ekstremno desne organizacije“.

Na stranici projekta, pod nazivom „Naučene lekcije“ BIRN se pravda da im nije nikada bila namjera da blate ili označavaju bilo koju organizaciju ili osobu, niti stvarati vještačku ravnotežu uključivanjem različitih organizacija.

– Istraživači su bili zaduženi u 2022. godini da identifikuju organizacije koje propagiraju ideologije ekstremne desnice tako da opisuju organizaciju i njene aktivnosti, ali i izlože druge relevantne informacije u vezi s eventualnom kriminalnom pozadinom, izvorima finansiranja, povezanostima itd – piše na sajtu.

LAŽNA METODOLOGIJA


BIRN, doduše, priznaje da „istraživačima nijesu bile date stroge smjernice o tome kako identifikovati ono što je prvobitno nazivano krajnje desnim i ekstremističkim grupama“.

– Umjesto toga, BIRN je odlučio da se osloni na ekspertizu lokalnih novinara koji su već u prošlosti detaljno pratili ove grupe i posjeduju značajno znanje, ne samo o konkretnim organizacijama, već i o opštem kontekstu u kojem djeluju – piše se na sajtu projekta.

I, upravo u ovome i jeste cijela kvaka. Iako se BIRN u traktatu o „naučenim lekcijama“ ne libi da crnogorske medije koji su o ovom skandalu izvještavali mjesecima nazove tabloidnim, sami su zapravo priznali - da su objavili laž.

U prvobitnom opisu projekta, objavljenom sredinom novembra prošle godine, pisalo je da su interaktivna mapa i baza podataka nastale „upotrebom pažljivo skrojene metodologije“.

Iako u najnovijem obraćanju navode kako „oslanjanje na ekspertizu lokalnih novinara“ nije pokušaj prenošenja odgovornosti na njih i istraživače uključene u proces, u BIRN-u ipak navode da im se tokom revizije, čije konkretne rezultate su izbjegli da objave, savjetovalo da „ažuriraju metodologiju“ i osiguraju čvršći teorijski okvir, koji bi im omogućio rad u skladu sa sveobuhvatnim, iako nešto strožim, kriterijumima.

Ovoga puta, za razliku od prvobitne verzije kada se računalo na „ekspertizu“ saradnika, metodologija je objavljena na sajtu, a istraživači su se, kako navode u BIRN-u, u inoviranoj verziji projekta, u praksi bavili potpuno novim istraživanjima.

Odlučili su, kažu u BIRN-u, da provjere sve organizacije sa izvorne mape, kako bi utvrdili ispunjavaju li kriterijume ekstremno desnih organizacija prema novoj metodologiji.

Kao rezultat toga, broj organizacija na mapi objavljenoj prošle godine i broj grupa u novom izvještaju smanjio se za 54, sa 71 na 17, a ,,sekcija“ pod nazivom Crna Gora je potpuno prazna!

„EKSPERTSKI“ SPISAK


U prvobitnoj mapi krajnje desnih i ekstremističkih grupa, u dijelu koji se odnosio na Crnu Goru, „lokalni ekspert“ iz koncerna Vijesti Jelena Jovanović označila je sedam grupa. Četiri su bila pravoslavna bratsva Zavjetnici Tvrdoš Nikšić, Miholjski zbor, Pravoslavno bratstvo Stupovi i Vitezovi Svetog Jovana Vladimira i jedna koja ima islam kao ideološku potku djelovanja – Salafi grupa, sa područja Plava i Rožaja.

Osim ovih grupa, Jovanović je kao krajnje desničare i religiozne ekstremiste koji su „stalna prijetnja za mir i stabilnost u Crnoj Gori“, označila građanske aktiviste Aleksandra Sašu Zekovića, Predraga Vušurovića, Nebojšu Mrvaljevića, Draška Martinovića, kao i odbornicu u nikšićkom parlamentu Tanju Knežević-Perišić, aktivistkinje Maju Miličković i Tijanu Lopičić i novinarke i urednice Pobjede Kaćušu Krsmanović i Tanju Pavićević.

Danas, deset i po mjeseci nakon njenog nastupa u jutarnjem programu Televizije Vijesti i objavljivanja „novog projekta“ BIRN-a iz kojeg su nestale „lokalne ekspertize“ Jelene Jovanović, njene riječi izgovorene toga jutra otkrivaju dosta toga, ali i potvrđuju višemjesečna pisanja Pobjede u vezi sa njenim radom.

– Sa kompletnim timom BIRN-a sam radila na ovom projektu. Ovdje nije spisak svih grupa do kojih smo došli, samo što se za ostale čeka da se odrade završne provjere, odnosno faktčeking. Nije ovdje targetiran niko ko nije trebalo da bude tu. Sve ono što se dešava od kada je mapa predstavljena u Sarajevu, pokazuje da je zaista svima i bilo mjesto tu – eksplicitna je bila Jovanović 17. novembra, dan nakon objavljivanja mape, dodajući da nije riječ o targetiranju antifašista.

Jedanaest mjeseci kasnije pokazalo se koliko je Jovanović ,,temeljno“ radila povjereni zadatak.

Da je izvještaj BIRN-a za Crnu Goru, u okviru projekta ,,Mapiranje krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Balkanu“, urađen uz teško ogrješenje o profesionalne i etičke standarde pokazuje i frapantan podatak: od devet građanskih aktivista i aktivistkinja koji se navode kao crnogorski ekstremisti, u 18 izvora koji su bili izloženi na sajtu nijesu se pominjali ni Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana ,,Luča“, niti Kaćuša Krsmanović, novinarka Pobjede.

Tako se, na primjer, novinarka Krsmanović - koja je još avgusta 2021. godine u tekstu u Pobjedi objavila da Agencija za nacionalnu bezbjednost pod komandom Dejana Vukšića crnogorske građanske aktiviste u dosjeima zavodi pod kodnim imenom ,,crnogorski ekstremisti“ – godinu i nešto kasnije sama našla na spisku tih koji je za BIRN sačinila novinarka koncerna Vijesti.

O kakvoj se „lokalnoj ekspertizi“ radilo pokazali su i podaci da se ime Tanje Pavićević, novinarke i urednice Pobjedinog dodatka ,,Kult“, u 18 linkova na koje se pozivala saradnica BIRN-a, pominje samo – na dva mjesta.

Prvi put kao informacija da je, kao građanska aktivistkinja, govorila jula 2022. godine godine na skupu protiv potpisivanja ,,Temeljnog ugovora“ ispred zgrade Vlade. Onda još samo jednom, u tekstu koji govori o najavi protesta ,,Bogougodnica“ protiv prikazivanja filma Borisa Malagurskog ispred Hrama Hristovog vaskrsenja, kada je, satirično, određena za ,,redarku“ performansa, koji je inače bio prijavljen i kojeg je obezbjeđivala crnogorska policija.

Ipak, i satirična opaska bila je dovoljan ,,dokaz“ da se Pavićević bezočno targetira kao religiozna ekstremistkinja, članica neformalne feminističke grupe ,,Bogougodnice“.

Osim Mrvaljevića, novinarki Krsmanović i Pavićević, na BIRN mapi crnogorskih ekstremista našli su se i Vušurović, Zeković, Knežević-Perišić i Martinović, navijač fudbalske reprezentacije Crne Gore, a svi su obilježeni kao članovi grupe ,,Komite i patriote Crne Gore“, iako ta organizacija ili udruženje - ne postoji.

Činjenice, očito, za Jovanović nijesu bile bitne, pa je u grupu opasnih religioznih ,,bogougodnica“ ,,upala“ i Lopičić, koja nije učestvovala u bilo kojem performansu ove feminističke ekipe. Njeno se ime na linkovima izvora ili resursa istraživanja pojavljuje jedino u okviru akcije izazova na društvenim mrežama - ,,Srcem za Cetinje“ 2021. godine.

Pomenutih 18 linkova su konekcije za 18 tekstova objavljenih mahom u crnogorskim medijima, što je „istraživačici“ Jovanović i uredničkom timu BIRN-a bilo dovoljno da devet antifašista proglasi za – ekstremiste i crnogorske neofašiste.

U tri teksta iz Vijesti, koja su se našla među 18 „medijskih dokaza“, pojavljivalo se ime Jelene Jovanović kao autorke ili koautorke. To je bila metodologija: prvo, kao novinar, označiš nekoga za crnogorskog ekstremistu, onda, kao istraživačica BIRN-a, tim istim ljudima i ,,zvanično“ presudiš da su – krajnji desničari ili religiozni ekstremisti.

No, to je bio samo dio otužne priče o izvještaju BIRN-a za Crnu Goru.

BIRN U ULOZI ŽRTVE


Uredništvo BIRN-a u inoviranom projektu, u sekciji „naučene lekcije“ se žali kako su nakon objavljivanja izvorne mape primili niz pritužbi.

– Ove pritužbe su se uglavnom odnosile na dvije od sedam organizacija u Crnoj Gori: Bogougodnice i Komite i patriote Crne Gore – navode iz BIRN-a dodajući da su tada odlučili da pošalju materijal na nezavisnu reviziju u koju su uključili niz spoljnih i internih stručnjaka, uključujući i stručnjake za određenu tematiku, urednike, novinare, istraživače i provjerivače činjenica, za dodatna istraživanja.

Potom su se požalili kako su BIRN i njegov menadžment u Bosni i Hercegovini, kao i novinar i urednik iz Crne Gore, primili niz tužbi od pojedinaca koji su bili navedeni na mapi kao članovi ovih dviju crnogorskih organizacija, navodeći da je revizija započela „prije podnošenja tužbi, ne kao posljedica njih, jer je BIRN želio učestvovati u ovom procesu iz vlastitih razloga“.

BIRN se dalje žali da je, osim kritika vezanih za sadržaj, takođe bio označen u crnogorskim i nekim drugim tabloidnim medijima kao saveznik vlade srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te kako su se suzdržali od reagovanja dok je revizija bila u toku.

BIRN potom lamentira kako nijesu reagovali ni „na brojne uvrede, napade i čak otvorene prijetnje protiv naših spoljnih saradnika i istraživača, kao i naših novinara i urednika, posebno naše saradnice istraživačice iz Crne Gore, Jelene Jovanović. Sada vidimo da je to bilo nekolegijalno i nažalost pogrešno“.

– BIRN snosi konačnu odgovornost za sve sadržaje koje objavljuje na svojim platformama, dok je Jovanović kao spoljna istraživačica pretrpjela javno ruganje i otvoreno neprijateljstvo, a to je trebalo biti riješeno od strane BIRN-a – navode u „naučenim lekcijama“ iz ove organizacije.

NENAUČENE LEKCIJE


Da lekcije ipak nijesu naučene, pokazuje i jučerašnja Tviter objava BIRN-ovog BalkanInsighta na čijem se domenu nalazi projekat u kojem tvrde da je „poslije nekoliko prigovora ljudi koji su pomenuti, BIRN odlučio da povuče mapu i lansira nezavisnu reviziju, koja je dovela do nove baze podataka“.

Na ovu opasku reagovao je i analitičar Digitalnog forenzičkog centra Milan Jovanović koji je napisao da prigovori nijesu došli samo od nekolicine ljudi čija su se imena našla u istraživanju, već od značajnog broja organizacija i pojedinaca koji nijesu htjeli da ostanu nijemi svjedoci pokušaja izjednačavanja pojava koje se ne mogu izjednačiti.

Od trenutka objavljivanja, čak i na samom događaju u Sarajevu 16. novembra prošle godine, brojni domaći i regionalni intelektualci, politikolozi i novinari, makar u dijelu koji se tiče Crne Gore, ukazivali su na matricu hibridnog djelovanja.

Politikolog Marko Savić, saradnik na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, u intervjuu za Pobjedu krajem novembra prošle godine, ocijenio je da se BIRN-ova mapa vrlo argumentovano može svrstati u aspekt koji zadovoljava elemente propagande, ali i hibridne prijetnje.

– Ako govorimo o mekom uticaju, jedan sistem koji je oformljen u Rusiji tokom prvog mandata Vladimira Putina podrazumijevao je da se neka stvar koja se želi etablirati kao istina plasira kroz respektabilne organizacije koje su vidljive i poštovane u zapadnom svijetu – ocijenio je tada Savić.

Balkanska istraživačka mreža – BIRN, odnosno njene analize i projekti, često su korišćeni kao relevantan izvor informacija u dokumentima značajnih međunarodnih organizacija, uključujući i NATO.

Skandalozni izvještaj izazivao je burne reakcije širom regiona, ali i u zemlji, sa izuzetkom medija koji su pod direktnom kontrolom srpskog kapitala, ali i Javnog servisa.

Na brojna negodovanja respektabilnih nevladinih organizacija, intelektualaca, ali i na novinarska pitanja BIRN pod rukovodstvom regionalne direktorke Marije Ristić pribjegao je konceptu odsustva i prebacivanja odgovornosti, brisanja impresuma, pokušaja sklanjanja u stranu i novinarskih i medijskih uzusa ponašanja kako bi proizvod učinili „neokaljanim“, a sebe sačuvali od odgovornosti, što sve ukazuje na širok pokušaj propagandnog djelovanja. 

Na organizovanu propagandnu akciju ukazala je još jedna činjenica. Svega 15 dana nakon objavljivanja skandaloznog mapiranja „terorista“, Ristić je obavijestila kolege da napušta organizaciju, a tri dana nakon tog pisma BIRN je i na sajtu zvanično objavio informaciju da je ona „podnijela ostavku u potrazi za novim profesionalnim izazovima“, te da je nova direktorka Milka Domanović.

Kako je Pobjeda ranije pisala, a na osnovu informacija koje smo dobili od više insajdera iz samog BIRN-a, potezi koje su, odnosno nijesu, povlačili, Ristić i direktor BIRN-a BiH koji je koordinirao cijeli projekat, Denis Džidić, bili su gaženje svih internih smjernica te medijske kuće kojima se definiše ponašanje u slučajevima kada neko osporava objavljeni sadržaj. O ovome nema ni slova u „naučenim lekcijama“.

Gotovo mjesec nakon objavljivanja mape, 13. decembra, BIRN-ov projekat doživio je svoju potpunu dekonstrukciju tako što je ona povučena sa interneta.

Na sastanku održanom u Tirani 11. decembra, a nakon prethodnog insistiranja BIRN-ovog Nadzornog odbora kojim predsjedava engleski novinar Tim Džuda, donešena je odluka da se do daljnjeg sporna mapa ukloni sa interneta.

U zvaničnom obraćanju, BIRN je naveo da su 25. novembra „nakon niza internih procedura“ donijeli odluku o slanju podataka na nezavisnu provjeru.

Konačni epilog skandaloznog targetiranja devetoro građanskih aktivista, po receptu ruskog hibridnog djelovanja, kojim je novinarka Jovanović, uz podršku urednice Balkaninsighta Dušice Tomović, takođe dugogodišnje novinarke istog medija, i regionalne direktorke BIRN-a Marije Ristić, uslijediće svakako nakon sudskih procesa u Bosni i Hercegovini, ali i pred domaćim pravosuđem.

Laković-Drašković: Nespretni pokušaji opravdavanja


Pravna zastupnica nekoliko targetiranih na prvobitnoj BIRN-ovoj mapi, advokatica Marijana Laković-Drašković za Pobjedu ocjenjuje da je i tekst sa naslovom „Naučene lekcije“ koji je objavljen u sklopu novog projekta posvećenog desnici na Balkanu, zapravo pokazao da u toj organizaciji nijesu naučili ništa.

– Nakon devet mjeseci ćutanja, BIRN je objavio novu mapu na kojoj su se našle umjesto 71 organizacija iz šest zemalja, samo 17 grupa. Oglasili su se na svom sajtu izvještajem sa naslovom „Naučene lekcije“. Nažalost i ovaj izvještaj nedvosmisleno pokazuje ne da nijesu uopšte naučili lekcije, već da nastavljaju da spinuju po starom. Nespretno su pokušali da se opravdaju kod laičke javnosti objašnjenjem da su radeći na sramnoj mapi, kako navode, „odlučili da se oslone na stručnost lokalnih novinara“. U konkretnom slučaju, kada je Crna Gora u pitanju, oslonili su se po sopstvenom priznanju na „stručnost“ novinarke koncerna Vijesti Jelene Jovanović, kao i na Dušicu Tomović, urednicu u BIRN-u zaduženu za Crnu Goru – navodi Laković-Drašković.

Ona je, u svojstvu punomoćnice dijela uglednih civilnih aktivista i poznate crnogorske novinarke koji su se našli na prvobitnoj mapi koja je objavljena na sajtu BIRN-a sredinom novembra 2022. godine, a ubrzo nakon toga u decembru uklonjena, podnijela tužbu za naknadu štete zbog povrede prava ličnosti protiv te „lokalne novinarke“ Jelene Jovanović sa kojom je BIRN imao autorski ugovor, kao i protiv Dušice Tomović, urednice Balkan insajta, koja je bila potpisana i kao jedan od urednika u impresumu uklonjene mape.

– Ono što je važno za moje klijente i za mene kao njihovu advokaticu jeste upravo ovaj tekst koji je BIRN objavio i pojasnio ulogu i odgovornost tuženih u konkretnom slučaju, što je veoma značajno za konačni ishod postupka po podnesenim tužbama.

BIRN je, nažalost, još jednom postupio nečasno i neprofesionalno. Neprihvatljivo je što nijesu objavili reviziju, ili više njih, i uz sve - čak nijesu pružili ni izvinjenje targetiranim ljudima, što bi trebalo da je elementarna obaveza kada nekome ugrozite život, porodicu, karijeru, integritet... Kada nekome, svojim neprofesionalizmom i neodgovornošću, nanesete nemjerljivu štetu – kazala je ona.

Prema njenim riječima, BIRN je ćutao skoro godinu, a novom objavom samo su dokazali sumnje da je spisak sa imenima njenih klijenata dostavljen, sa jasnim ciljem da se ti ljudi diskredituju, ali i ućutkaju kao neki od najglasnijih kritičara novih vlasti.

– I sve to u BIRN-u znaju još od dana kada su predstavili svoju sramnu mapu, jer su reakcije uslijedile i od panelistkinja koje su učestvovale na toj konferenciji i upozorile ih da je crnogorska mapa sporna. Sve što rade navodi na pomisao i da je neko u BIRN-u svjesno prihvatio da ovaj medij bude platforma za obračun sa crnogorskim civilnim i građanskim aktivistkinjama i aktivistima i kritički nastrojenim novinarkama – zaključila je Laković-Drašković.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.