Politika

PRITISAK: Vučićeva Srpska napredna stranka po Srbiji „lovi“ Crnogorke i Crnogorce porijeklom iz Nikšića

Besprizorna kampanja za potrebe "srpskog sveta"

Mi znamo da ste vi iz Nikšića zato vas i pitamo imate li tamo pravo glasa – rekla je, pored ostalog aktivistkinja Vučićeve Srpske napredne stranke, kada je koncem januara, u Beogradu, pozvonila na vrata stana Nikšićanke koja u tom gradu živi još od 1969. godine.

Besprizorna kampanja za potrebe "srpskog sveta" Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Iako je od pohoda nezvane gošće na stan ove Nikšićanke prošlo nešto više od dvije sedmice, žena je još u šoku i, kako kaže, bijesna „zbog svega što se iz Srbije radi Crnoj Gori“. Slučaj nije prijavila policiji jer, objašnjava, ne želi da u nevolje „uvaljuje svoju djecu“.

NEZVANA GOŠĆA

- Razmišljala sam o tome, ali svjesna sam da bi moja djeca, koja imaju malu djecu i silne kredite zbog toga mogla biti u velikom problemu. Što god mislila i osjećala, nemam pravo da ih ostavim na ulici, ne pada mi na pamet – priča ona za Pobjedu.

Njen identitet poznat je redakciji, a odlučila je da nam ispriča svoju priču nakon silnih pokušaja iz Srbije, ali i prosrpskog političkog bloka u Crnoj Gori, da ubijede javnost da se Beograd i Vučić ne miješaju u izborne procese u našoj zemlji.

- Rekla sam joj da sam ja Crnogorka i da to zapamti. Evo koliko živim u Beogradu, nikada mi se nije dogodilo ovako nešto – ističe ona.

Priča da je neko pozvonio 28. januara i kada je otvorila vrata ugledala je mlađu ženu, koja je odmah skinula masku sa lica i predstavila joj se kao aktivistkinja SNS-a.

- Bila mi je poznata, ali tek kasnije sam se sjetila odakle. Bila je u komisiji na biračkom mjestu gdje ja glasam u Beogradu. Rekla mi je da ih interesuje da li ja imam pravo da glasam u Crnoj Gori. Bila sam šokirana. Kazala sam da nemam, da glasam u Srbiji. I dok sam pokušavala da se priberem ona je nastavila sa pričom da ih to interesuje zbog martovskih izbora u Crnoj Gori. Kažem joj: „U Crnoj Gori nijesu izbori, nego su lokalni u Nikšiću“, na što je ona dodala: „Da, da. Znam, znam. Mi znamo da ste Vi iz Nikšića, zato vas i pitamo“... Ja sam onda proključala i svašta joj rekla. Da je bezobrazluk da dolaze na moja vrata i provjeravaju da li ja imam pravo da glasam i za koga ću da glasam, za koga sam. Poručila sam joj da su ti izbori apsolutno stvar Crne Gore i Nikšića, da je nečuveno kako se ponašaju i kakva se agresija pravi na moju domovinu, od naprednjaka, od Srpske pravoslavne crkve, Srbije. Rekla sam da sam jako ljuta, ogorčena... Ona je samo ponavljala: „Izvinite, izvinite“ – ispričala nam je ova Nikšićanka.

Dodaje i da je bilo očigledno da je ženi koja joj je pozvonila na vrata bilo neprijatno.

- Pokušala sam da joj objasnim da sam šokirana da je imala tu slobodu da mi pozvoni na vrata, ali i činjenicom da znaju sve to o meni. Ona je prosto pobjegla. Doživjela sam užasan stres, toliko sam bila uznemirena da sam drhtala i bilo mi je loše. I sada me potresa saznanje da nema toga što ne bi uradili da utiču na dešavanja u Crnoj Gori – kaže naša sagovornica.

Ona glasa u Srbiji i nema je, naglašava, u biračkom spisku u Crnoj Gori. Nije čula da se ovih dana još neko od Crnogoraca u Srbiji žalio da je doživio nešto slično kao ona, ali, kada je familiji u Nikšiću ispričala za nezvanu gošću, rekli su joj da je i njihova rođaka koja živi u Banjaluci bila na meti „skupljača glasova“.

- Njoj su neki ljudi zvonili na vrata i isto je ispitivali ima li pravo glasa u Nikšiću, za koga bi glasala, ima li porodicu u Nikšiću, može li da utiče na njih... Nevoljno gledam na sve što se u posljednje vrijeme dešava u Crnoj Gori i još kad su mi došli na vrata - prekipjelo mi je. Ogorčena sam i nadam se da će se ovim pritiscima na Crnu Goru stati na kraj – zaključuje ova Nikšićanka koja duže od 50 godina živi u Srbiji, u Beogradu.

VOJVODINA

Da su pritisci iz susjedne države na Crnu Goru i te kako intenzivni i da aktivisti SNS-a ne prezaju od direktnih zahtjeva Crnogorcima koji žive u toj zemlji da utiču na izbornu volju građana ovdje, za Pobjedu potvrđuje i prof. dr Žarko Korać koji, kako kaže, ima pouzdane informacije da su pod konstantnim pritiskom, pogotovo u posljednjih tri-četiri sedmice, naši kolonisti u Vojvodini.

- Opštinski odbori SNS-a dobili su instrukcije da njihovi članovi zovu ljude za koje znaju da su iz Crne Gore i Nikšića i da utiču na njih da traže od svojih rođaka u Nikšiću da glasaju prosrpske partije. Vučiću je jako stalo da pomogne prosrpskim strankama na izborima u Nikšiću, jer on želi da potvrdi da je to većinsko raspoloženje u Crnoj Gori, iako lokalni izbori nikada nijesu indikator opšteg političkog raspoloženja ili su veoma rijetko. Zanemarena je činjenica da su Srbija i Crna Gora dvije samostalne države i da su ovakve akcije direktno miješanje u izbore jedne nezavisne zemlje – kaže Korać.

Aleksandar Vučić je, ističe naš sagovornik, obnovio nacionalističku ideju o „velikoj Srbiji“, koja se sad zove „srpski svet“ i šalje poruke srpskim zajednicama - entitetu Bosne i Hercegovine – Republici Srpskoj i u Crnoj Gori da u tim zemljama ne može i ne smije da se dogodi ništa što Beograd prethodno ne odobri.

- To je ukidanje suvereniteta tih država, a Vučić, koji je nakon pobjede Bajdena u Sjedinjenim Američkim Državama na Zapadu u znatno oslabljenom položaju pokušava da igra regionalnog lidera koji ima veliki uticaj u Crnoj Gori i entitetu BiH Republici Srpskoj. Drugim riječima šalje poruku: „Nemojte da ugrožavate moju stabilnost, jer može da bude više štete nego koristi“ – upozorava Korać.

Vučićevo obnavljanje ideje trougla – Banjaluka, Podgorica, Beograd nedvosmislena je poruka Zapadu, kategoričan je Korać, da postoji način da se povežu srpske zajednice u regionu i da svoje probleme rješavaju preko Beograda, a ne, kako je prirodno, u državi u kojoj žive.

- Vučić ne upućuje Srbe u Crnoj Gori na Podgoricu, nego poručuje direktno da Beograd brine o njima i da je svaki njihov problem stvar Beograda – dodaje on.

Naglašava da Vučić sprovodi istovjetnu politiku SlobodanaMiloševića, samo, za sada, bez ratova „i svega onoga što je Milošević napravio devedesetih godina“.

- Crna Gora je opet pred jednom teškom političkom odlukom. Građani će sami morati da odluče, a nauk bi trebalo da im bude ovo miješanje Srbije koje nije dobronamjerno – zaključio je Korać.

Noseća članica političke koalicije Demokratski front – Nova srpska demokratija Andrije Mandića za izbornu kampanju u Nikšiću angažovala je članove Vučićeve SNS iz Niša, koji su dobili i ugovore o djelu i danima boravili u gradu pod Trebjesom, ali ih je crnogorska policija protjerala zbog nezakonitosti vezanih za njihov boravak u našoj zemlji.

Prosrpski politički blok, ali i srpski zvaničnici, međutim, i dalje tvrdi da Srbija nije uključena u izbornu trku u Nikšiću, da nijesu dobili novac, iako ih dešavanja u ovom gradu opovrgavaju.

Ne samo protjerivanje osmoro državljana Srbije iz Niša, za koje se ispostavilo da su istaknuti članovi i aktivisti SNS-a ili bliski njima, već i činjenica da se u gradu pojavljuju Nikšićanima nepoznati ljudi, da se gradom voze vozila sa srpskim ili tablicama entiteta BiH Republike Srpske, a nedavno je tamo „gostovao“ i predsjednik pokreta „Dveri“, jedan od lidera desničarskog ekstremnog krila opozicije u Srbiji, Boško Obradović.

Da postoje ozbiljne naznake miješanja drugih država u izbornu kampanju u Nikšiću upozoravaju i diplomate, pa je američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke nedavno, nakon susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, s kojim je razgovarala i o atmosferi u susret izborima u Nikšiću, na svom Tviter nalogu napisala i to da su „SAD čvrsto opredijeljene u podržavanju Crne Gore čvrsto usidrene u evroatlantskim institucijama i oslobođenu od stranog uticaja“.

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je prije dva dana da je Nikšić „poprište političke borbe i nastojanja srpskih političara da ovom gradu nametnu status Sjeverne Mitrovice u Crnoj Gori“.

Portal Analitika