Region

Beograd: Tri muškarca postaju žene o trošku države

Izvor

Na tom spisku nalaze se i tri žene koje čekaju na hiruršku intervenciju kako bi postale muškarci. Zasada se samo zna da će im ženski organi biti odstranjeni u ”Narodnom frontu”, ali još nije određeno u kojoj klinici će biti nastavljena procedura promjene pola, jer nije postignut dogovor o tome koja zdravstvena ustanova će biti zadužena za pravljenje penisa.

- Kada je riječ o promeni pola kod žena, trenutno traje faza odlučivanja o tome gde će biti formirani muški polni organi - objšnjava dr Miroslav Đorđević, urolog vodeći stručnjak za operacije promjene pola u Srbiji.

Da bi se napravio muški polni organ ponekad su potrebne najmanje dve hirurške intervencije. - Skoro 75 odsto pacijenata zadovoljava se malim polnim organom, koji može da se napravi samo jednom operacijom - priča dr Đorđević. - Da bi imao punu veličinu, potrebno je više intervencija, između ostalog i ugradnja proteza, kako bi mogao da se ostvari puni polni odnos.

Iako će srbijansko Ministarstvo zdravlja donijeti konačnu odluku o tome gdje će sve moći da se rade operacije promjene pola, jer je opcija i Klinika za urologiju Kliničkog centra Srbije, pojedini ljekari smatraju da ovakve intervencije ne treba da se rade u dečjim bolnicama.

Kako Novisti pišu, Republički fond Srbije za zdravstveno osiguranje finansiraće samo ”klot” operaciju ”zamjene” genitalija. Država neće plaćati obavezne hormonske terapije ili ugradnju silikonskih grudi.

U Ministarstvu zdravlja su Novostima rekli da će biti formirana stručna grupa koja će razmatrati dokumentaciju i davati preporuke. Operacije će se raditi isključivo iz medicinskih razloga. U narednih dvije-tri godine biće spremno 50 pacijenata.

Portal Analitika