Crna hronika

"Ukoliko nema telefona, nema leša, nema DNK optužnica je neodrživa"

Belivuk oduševljen optužnicom SDT, Kašćelan: Živio Belivuk

Veljko Belivuk optužen da je učestvovao u organizaciji likvidacije Kotoranina Milete Radulovića danas je putem video linka iz Višeg suda u Beogradu vanraspravnom vijeću podgoričkog Višeg suda kazao da je oduševljen optužnicom koju je SDT podiglo protiv njega.

Belivuk oduševljen optužnicom SDT, Kašćelan: Živio Belivuk Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

On je ocijenio da su Sky komunikacije na kojima se bazira optužnica fotošopirani i montirani.

"Oduševljen sam optužnicom. Slažem se sa advokatima, SKY komunikacija je podmetnuta, fotošopirana i montirana. Netačno je da je Francuska otrkila SKY, prvo su Holandija i Belgija a kasnije se uključila Francuska. Tužilaštvu Crne Gore i Srbije su puna usta Francuske", kazao je Belivuk i dodao da su prisluškivanjem preko Sky aplikacije prekršeni svi zakoni.

On je istakao da ukoliko nema telefona, nema leša, nema DNK optužnica je neodrživa.

"Nema ništa u ovoj optužnici. Ništa nisam počinio niti sam član kriminalne organizacije", zaključio je Belivuk.

On je kazao i da je ostao nedorečen na prethodnom ročištu gdje je sudija Boris Savić pomenuo da mu je pisao o "moru i mjesecu".

"Da ne bude da sam lud, Vi ste sarkastično prokomentarisali a znate o čemu se radi. Ja sam dobio papir da potpišem da li pristajem da mi se sudi u odsutvu i navodi se da sam u bjekstvu. Vršen je pritisak da potpišem.. Nekome je odgovaralo da mi se sudi bez prisustva. Evo vidite nisam u bjekstvu", pojasnio je Belivuk.

Po završetku besjede Belivuka, optuženi Slobodan Kašćelan je sa optuženičke klupe uzviknuo "Živio Belivuk".

Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković se terete da su 14. oktobra 2020. godine oteli Miletu Radulovića zvanog Kapetan, a potom ga predali ostalim članovima kavačke grupe koji su ga ubili.

Na optužnici, koju potpisuje specijalni tužilac Saša Čađenović, su i Radoje Zvicer, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović i Vladimir Vučković.

Miloš Radonjić i Petar Đurović označeni su kao direktni izvršioci ubistva Radulovića koji se na meti ove kriminalne organizacije našao zbog sumnje da je učestvovao u planiranju ubistva Radoja Zvicera u Ukrajini početkom 2020. godine.

Prema dokumentu Specijalnog tužilaštva, Belivukova grupa koju su činili Miljković, Janković i Ratko Živković po prethodnom dogovoru sa Kašćelanom, Igorom Božovićem i ostalim pripadnicima njihove kriminalne grupe su 14. oktobra 2020. godine ,,silom, prijetnjom i obmanom zadržali oštećenog Miletu Radulovića duže od 10 dana i prema njemu postupali na svirep način, u namjeri da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist“.

Prema planu ove 13-člane kriminalne organizacije, Ratko Živković je namamio Radulovića da dođe u njegovu kuću u Spužu, u Stanjevića Rupi, tvrdeći da se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu.

Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za to vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Božović, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga kojom trguju.

Preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije ,,Skaj“ u njegovo ime slali su poruke i namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gdje bi ih potom likvidirali.

- Nakon što su, po svojoj procjeni, od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti - navodi se u optužnici.

Radonjić i Đurović su 21. decembra 2020. godine u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu ,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata“.

Radulović je preminuo od ugušenja.

Tijelo pokojnog Radulovića je potom prevezeno do napuštenog vojnog objekta, ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju gdje je zapaljen na lomači napravljenoj od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura.

Među dokazima na kojima se temelji optužnica Specijalnog tužilaštva su i fotografije optuženih koje su napravljene sa Radulovićem dok su ga držali otetog, ali i one koje su pripadnici klana napravili nakon što su ga ubili.

Portal Analitika