Crna hronika

Završeno ročište za kontrolu optužnice, odbrana traži odbacivanje ili dopunu

Begović: Nema dokaza da je Vesna Medenica izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret

Završeno je ročište za kontrolu optužnice protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, njenog sina Miloša i još 15 osumnjičenih. Advokati su tvrdili da optužnica nije osnovana, da ima dosta i formalnih i materijalnih nedostataka i da nema dokaza da je Vesna Medenica izvršila krivično djelo koje joj se stavlja na teret, kazao je za Portal Analitika njen advokat Zdravko Begović. 

Arhiva Foto: Pobjeda
Arhiva
B.R.K.
B.R.K.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Iz tih razloga smo tražili da se optužnica odbije kao neosnova ili, alternativno, da se vrati tužiocu na dopunu zbog nedostataka koji postoje. Sud je saslušao sve branioce i sve okrivljene. Tužilac je ostao pri svojem stanovištvu da je optužnica osnovana i opravdana. U roku od 15 dana sud je obavezan da donese odluku da li su navodi odbrane opravdani, odnosno da li je optužnica osnovana ili nije", kazao nam je Begović.

Tužilac je, kako nam je kazao Begović, u svojem izjašnjenju tvrdio da je dokazana tvrdnja da su svi okrivljeni izvršili krivčna djela. Tvrdnje je, kako kaže Begović, zasnovao na materijalnim i personalnim dokazima, gdje su materijalni zasnovani na telefonskim komunikacijama, a presonalni na iskazima svjedoka. 

"Mi, odbrana, smo tvrdili da su materijalni dokazi nezakoniti, odnosno ta skaj aplikacija koja se odnosi na sina Vesne Medenice nije zakonita. I tvrdili smo da su svi saslušani svjedoci, sudije Vrhovnog suda, bili kategorični u tome da Vesna Medenica nije vršila bilo kakav uticaj na njih", kazao je Begović. 

On je istakao i da je Medenica negirala krivicu.

"Tvrdila je isto što i tokom cijelog postupka - da je žrtva progona, da nema veze sa izvršenjem krivičnih djela i da nikada u životu nije vršila uticaj na sudije, što su, kako je podjsetila, potvrdile i njene koleginice sutkinje", istakao je Begović. 

Podsjećamo, ranije je najavljeno da će i za Miloša Medenicu, ukoliko mu ne bude ukinut pritvor, porodica ponuditi jemstvo kako bi se branio sa slobode. 

"Još se čeka pogodan trenutak za takvu reakciju. Odbrana ima odnos prema tome, računamo da će to biti u skorije vrijeme, ali čekamo ishod ovog ročišta za potvrdu optužnice. To je glavni razlog zbog čega to još uvijek nije urađeno", kazao nam je Begović. 

Ranije je najavljeno da će porodica Miloša Medenice kao garanciju punuditi porodičnu kuću u Kolašinu i stan u Podgorici.

Portal Analitika