Protokol

Konzulat u Solunu će doprinijetiti boljim odnosima dvije zemlje

Bečić-Parcos: Grčka će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa Panajotisom Parcosom, ambasadorom Grčke u Crnoj Gori.

Bečić-Parcos: Grčka će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka EU Foto: FOTO: Skupština CG
Portal AnalitikaIzvor

U otvorenom dijalogu, Bečić je, kako je saopšteno, izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Grčke i iskazao zadovoljstvo otvaranjem prvog počasnog konzulata Crne Gore u Grčkoj, 2019. u Solunu, što će dodatno doprinijeti unapređenju bilateralnih odnosa.

"Ambasador Parcos čestitao je predsjedniku Bečiću na izboru za predsjednika Skupštine i izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti izgradnju evropskog i evroatlantskog puta, u čemu postojeći prijateljski odnosi dvije zemlje mogu biti dodatni podsticaj u unapređenju saradnje na bilateralnom i multilateralnom planu. On je naveo da Crna Gora zaslužuje da bude u društvu evropskog sistema vrijednosti, a da će Grčka nastaviti da pruža punu podršku u tom pogledu.

Tokom razgovora, ambasador Parcos osvrnuo se na nedavno održane izbore i izrazio zadovoljstvo ambijentom u kojem su održani. On je istakao da je demokratija dinamičan proces i da svako iz svoje pozicije može doprinijeti sveukupnom dobru. Ovom prilikom, ambasador Parcos uručio je predsjedniku Bečiću pismo čestitke koje je uputio predsjednik Skupštine Grčke g. Konstantinos Tasioulas", navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su, kako se dodaje, ocijenili veoma značajnim podršku Grčke u procesu integracija, uz očekivanje intenzivnije saradnje dvije zemlje u okviru međunarodnih organizacija i regionalnih inicijativa.

Zajednički je konstatovano da parlamentarna saradnja na najvišem nivou i u okviru budućih grupa prijateljstva, značajno može doprinijeti snaženju političkih, ekonomskih i društvenih veza.

Bečić je upoznao ambasadora sa ključnim prioritetima novog saziva koji se odnose na reformu pravosuđa i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

"Potrebno je da se svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti prioritet koji nema alternativu", zaključio je Bečić.

Portal Analitika