Politika

Zamjenik premijera saopštio da su poslanici Demokratske rezervisani prema prijedlogu Pokreta Evropa sad

Bečić: Izmjene Zakona o PIO nemaju podršku Demokrata, odnos sa Spajićem profesionalan

Potpredsjednik Vlade za sektor bezbjednosti i zamjenik premijera Aleksa Bečić kazao je da Poslanički klub Demokrata, stranke iz koje dolazi, ima rezerve prema izmjenama Zakona o PIO i za sada je stav da neće podržati ovaj prijedlog.

Bečić: Izmjene Zakona o PIO nemaju podršku Demokrata, odnos sa Spajićem profesionalan Foto: Vlada CG
PobjedaIzvor

Podsjećamo, poslanici Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić i Darko Dragović predložili su amandman na Zakon o PIO na osnovu koga bi se propisao izuzetak od uslova za penzionisanje u korist sudija Ustavnog suda.

- Jedino šef Poslaničkog kluba Demokrata nije stavio potpis na Prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu koji će biti povučen. Informisan sam da je juče razmatran stav Poslaničkog kluba Demokrata, na osnovu onoga što su analizirali do sada imaju rezerve i prema Prijedlogu izmjena Zakona o PIO i kako stvari stoje sada neće podržati ovaj prijedlog - rekao je Bečić za TV Nova M.

Komentarišući situaciju u Šavniku, Bečić je rekao da je apsurdnost prisutna i u ovom slučaju. Nema informaciju kada bi se mogao desiti sastanak parlamentarnih partija na koji je pozvao šef Poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić.

- Želim sreću, nadam se da će ovih dana desiti taj sastanak. Bićemo konstruktivni u ovom procesu, samo da nema opstrukcija i statusa quo. Ovakvo stanje u Šavniku, nakon skoro dvije godine od raspisivanja izbora, je neodrživo - rekao je Bečić.

Tajming rekonstrukcije Vlade je, kako je rekao, u nadležnosti premijera i ističe da će poštovati njegovu odluku.

- Ja uvijek pozivam i upućujem na koalicioni sporazum kojim je definisano da do kraja godine, zaključno sa predlaganjem budžeta za narednu godinu, predloži i rekonstrukciju - naglasio je Bečić.

Na pitanje da li je za njega prihvatljivo da rekonstrukcija bude u junu, Bečić je ponovio da je to u nadležnsoti premijera.

- Sve što učini u granicama koalicionog sporazuma, poštovaćemo - poručio je Bečić.

Komentarišući mimoilaženje u Vladi po pitanju određenih kadrovskih rješenja, poput izbora v.d. direktora Uprave policije, Bečić je rekao da sje tanje redovno i da izvršna vlast funkcioniše profesionalno i radi u skladu sa zakonom.

- Svi smo mi ozbiljni ljudi, imamo zakon, građane i evropske integracije i tako postupamo prema izazovima. Svakodnevno imamo akcije hapšenja, zaplijene roba, čišćenja struktura bezbjednosnog sektora... - rekao je Bečić.

On tvrdi da ima profesionalan i odgovoran odnos sa premijerom Milojkom Spajićem, podsjećajući da je Predsjedništvo Demokrata naznačilo da će nakon eventualnog dobijanja IBAR-a analizirati funkcionisanje izvršne vlasti.

- Taj cilj mora biti iznad bilo kog partijskog interesa, neodoumica i razmirica, tako da smo donijeli državniču odluka da ćemo nakon dobijanja IBAR-a analizirati situaciju i donijeti odluke u odnosu na budući period. Pozivao sam da poštujemo što smo dogovorili, da se međusobno poštujemo, želim stabilnost i da Vlada ide ka punom mandatul. Imamo ogromnu šansu za dobijanje IBAR-a i nadam se da ćemo je iskoristiti - naglasio je on.

Smatra i da vanredni parlamentarni izbori u ovom momentu nijesu realna opcija.

- Ako budemo išli putevima poštovanja koalcionog sporazuma, ne vidim da su izbori realni. Moj cilj je na ovim principima - da imamos tabilnu Vladu koja završava obaveze i radi na putu evropske i evroatlanske budućnosti Crne Gore - poručio je Bečić.

Portal Analitika