Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Barović: Poslanici opozicije da napuste Skupštinu kako ne bi davali legitimitet aktuelnim dešavanjima i procesima

Barović: Poslanici opozicije da napuste Skupštinu kako ne bi davali legitimitet aktuelnim dešavanjima i procesima

Usvajanjem izmjena Zakona o Predsjedniku Crne Gore sinoć smo u Skupštini svjedočili jednom silovanju Ustava, institucija sistema, te se još jednom uvjerili da “stara nova većina” ne preza ni od čega kako bi ostala na vlasti, ocijenio je politikolog Alek Barović gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Barović: Poslanici opozicije da napuste Skupštinu kako ne bi davali legitimitet aktuelnim dešavanjima i procesima Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Barović ističe da poslanici parlamentarne većine pokušavaju da na sve moguće načine sistem i zakone prilagode svojim željama i svojoj politici.

Upitan da li nam događaji od sinoć pokazuju da Ustav u Crnoj Gori ne važi i da se najviši državni akt ne mora poštovati, Barović kaže da takvu situaciju imamo već poodavno.

“Tako je pune dvije godine. Za njih ne važi Ustav, važi samo njihov lični interes. Čim su došli na vlast pokazali su da za njih ne važi institucionalni sistem Crne Gore i da će oni težiti ka tome da sve mijenjaju milom ili silom. Pokazalo se da to na lijepi način baš i ne mogu tako da su primijenili silu. Jednostavno oni u ovoj fazi pokušavaju da unište sve ono za što smatraju da ih koči. To je prije svega predsjednik Crne Gore kao institucija koji, eto, po Ustavu, između ostalog, proglašava zakone, oni su krenuli u rušenje toga. To je samo početak. Vidjećemo što su dalji potezi ali mislim da nam ne spremaju ništa lijepo”, kazao je Barović.

Događajima poput ovog dodatno se, kaže, produbljuje već postojeća kriza u Crnoj Gori. A to, ističe, i jeste cilj, pokazati da institucije u Crnoj Gori ne funkcionišu.

“Njihov je cilj razaranje države i njeno što veće slabljenje, udaljavanje od Evropske unije, od zapadnih partnera, sve što bi Crnu Goru u jednom trenutku učinilo lakim plijenom za Srbiju i Rusiju. Mislim da im se to neće dozvoliti i da će prosuverenistički poslanici morati da daju adekvatan odgovor na ponašanje poslanika većine i jednostavno da reaguju na način što neće dati legitimitet tim dešavanjima i procesima i to tako što će napustiti Skupštinu”, zaključio je Barović.

Portal Analitika