Društvo

Barbanti: Saradnja sa Grimaldijem strateški pozicionira Crnu Goru

Izvor

„Ovim ugovorom Crna Gora je osvojila jednu veoma važnu ulogu na geografskoj karti Mediterana, mnogo značajniju nego što je imala do sada. Bar će biti povezan sa glavnim lukama u Mediteranu, a u budućnosti, i sa lukama u SAD-u“, kazao je Barbanti za Portal Analitika. 

Luka Bar pokazala se kompetitivnom u odnosu na druge, veće luke iz Grčke, Turske, Slovenije i Hrvatske, koje su takođe mogle biti korišćene za transport Fiatovih automobila proizvedenih u Kragujevcu, naglašava Barbanti.   

„Naravno, neko će reći da je izbor pao na Bar zato što je najbliži. Ali, da Luka Bar nije viđena kao siguran partner, u jednoj zemlji od povjerenja, izbor bi sigurno pao na nekog drugog. Jer, projektovanih 150 hiljada auta godišnje koja treba da prođu kroz crnogorsku luku, to nije malo“, ističe Barbanti.

Na pitanje da li je i italijanska ambasada u Crnoj Gori imala određenu ulogu u tome koju luku će Italijani izabrati kao poslovnog partnera u ovom poslu, Barbanti kaže da je ambasada svakako priželjkivala ovakav ishod.

„Mi već dugo pratimo ove pregovore. Naravno da smo imali jaku pomoć od strane Vlade kako bi na kraju bio napravljen ovakav izbor. Bilo je i teških momenata, u kojima je konkurencija pokušavala da preuzme prednost“, kaže sagovornik Portala Analitika.       

Na kraju, Barbanti naglašava da ovdje nije riječ samo o pomorskom saobraćaju, i mogućnostima da Bar osvoji veću relevantnost u tom svijetu.

„U ovom slučaju, mislilo se i na ekološki momenat, jer će auta biti prevožena željeznicom, a ne kamionima.“

Portal Analitika