Svijet

Banditi upali u meksički zatvor, oslobodili devet robijaša

Pripadnici bande "Pueblos unidos" probili su kamionom ulaz u zatvor u Tuli u Meksiku i oslobodili devet robijaša, javljaju meksički mediji. Trojica bjegunaca su, poslije potjere, uhvaćeni.

Banditi upali u meksički zatvor, oslobodili devet robijaša Foto: Foto:Tanjug/AP Photo/Ginnette Riquelme
nova.rsIzvor

Najmanje dvojica čuvara zatvora su povrijeđena, kada su pripadnici bande „Pueblos unidos“ kamionom probili kapiju zatvora i oslobodili devetoricu zatvorenika, pišu španski mediji.

Glavni cilj ovog upada bilo je oslobađanje lidera ove bande, Hozea Artemia Maldonada Mehije, zvanog „El Mičoakano“.

Pred upad u zatvor, pripadnici ove bande su nekoliko kilometara od zatvora u vazduh digli jedno vozilo, čime su skrenuli pažnju policije sa napada na zavor.

Meksički predsjednik, Andres Manuel Lopez Obrador je rekao da su trojica bjegunaca uhvaćena u potjeri, koju je policija pokrenula poslije upada u zatvor.

Foto: REUTERS/Luis Cortes

U potjeri za bjegincima učestvuju policija i Nacionalna garda.

Banda „Pueblos unidas“ je poznata po otmicama, ubistvima i krađi goriva.

Meksički „informador“ piše da je osim šefa bande i još nekoliko pripadnika „Pueblos unidasa“ pobjeglo i nekoliko zatvorenika koji su dobili po 400 dolara da se priključe bijegu.

Jedan od njih je uhvaćen na putu nedaleko od zatvora.

U protekle dvije godine, Meksiko je bio poprište oštrih brobi između rivalskih bandi i narko kartela. Prošle godine je registrovano 34.558 ubistava, do je 2019. godine bilo 34.690 žrtava nasilja.

Portal Analitika