Politika

Balkanski lideri u Berlinu će potpisati sporazume o bližoj integraciji

Lideri Zapadnog Balkana će na samitu u Berlinu koji počinje 3. novembra potpisati tri sporazuma - o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija, saopštili su zvaničnici Vlade Njemačke.

Balkanski lideri u Berlinu će potpisati sporazume o bližoj integraciji Foto: Foto: European Parliament
RSEIzvor

Zvaničnik vlade u Berlinu je rekao za Rojters (Reuters) da su to potezi ka daljoj integraciji i stabilnosti regiona, u kojem ni nakon raspada Jugoslavije i etničkih ratova 1990-ih, ne prestaju tenzije.

Kako je pojasnio, cilj je da Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Kosovo i Albaniju približe članstvu u Evropskoj uniji, zbog strahova od sve većeg uticaja Rusije i Kine u regionu.

Naročito Srbiju, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, a koja nastoji da uravnoteži istorijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Kako prenosi Rojters, zvaničnik njemačke vlade rekao je da Srbija mora da odluči da li želi da se pridruži Evropskoj uniji ili da uđe u partnerstvo sa Rusijom.

"Potreba za donošenjem odluke dolazi do izražaja s obzirom na geopolitička dešavanja", rekao je zvaničnik, osvrćući se na rat Rusije protiv Ukrajine.

Njemački kancelar Olaf Šolc ( Olaf Scholz ) trebalo bi 3. novembra da primi lidere šest balkanskih zemalja i EU u Berlinu u okviru takozvanog "Berlinskog procesa" koji je pokrenula njegova prethodnica Angela Merkel.

Portal Analitika