Balić: Za veće investicije u Gusinju potrebna veća posvećenost države

Projekat uređenja Alipašinih izvora ni ove godine nije dobio zeleno svjetlo za finansiranje iz državne kase, kaže Balić. 

Balić: Za veće investicije u Gusinju potrebna veća posvećenost države Foto: D.J./Dan
DanIzvor

Aktuelna lokalna vlast je u posljednjih pola godine, od kako je preuzela odgovornost da upravlja opštinom Gusinje dala maksimalni doprinos stvaranju boljih uslova za život svih građana. To je juče u izjavi za "Dan" kazao Sanel Balić, predsjednik Opštine Gusinje, navodeći da je fokus djelovanja stavljen na unapređivanju putne infrastrukture.

"Sa mrtve tačke pokrenuli smo brojne projekte, a neke smo već i završeni. U planu nam je da realizujemo brojne investicije koje se tiču popravke i modernizacije puteva u našoj opštini, ali za tako nešto potrebna nam je veća posvećenost države, jer za mnogo toga u opštinskoj kasi nema divoljno sredstva", istakao je Balić.

Dodao je da se užurbano radi kako bi se predstojeća turistička sezona dočekala sa što uređenijim gradom.

"Završena je rekonstrukcija kompletne dionice puta od Čekića džamije do mosta na Vruji. Urađena je staza za šetanju uz obalu rijeke Grnčar sa osvetljenjem, dok će rekonstrukcija Gradskog trga biti završena do početka turističke sezone. Uveliko se radi na proširenju većine ulica u Gusinju, kako bi se rasteretio saobraćaj tokom ljetnje sezone. Izvode se radovi i u naselju Vusanje, s tim što će asfaltiranje ulica biti završeno do početka ljeta,a Gusinje će dobiti i moderan parking", istakao je Balić, dodajući da je grad na čijem se čelu nalazi tokom zimskih mjeseci bio veoma popularan, zahvaljujući klizalištu koje je bilo postavljeno u centru grada.

Kazao je da su preduzeli početne i mjere u cilju uređenja poznatog izletišta Alipašini izvori.

"Nažalost, projekat uređenja Alipašinih izvora ni ove godine nije dobio zeleno svjetlo za finansiranje iz državne kase. Zato smo mi planirali da iz opštinskog budžeta izdvojimo sredstva za uređenje šetališta na Alipašinim izvorima. Takođe, planirali smo da izgradimo pješačku stazu od Gusinja do Alipašinih izvora. Nakon toga nastojaćemo da uradimo sve kao bi se ovaj atrakrivni lokalitet, koji privlači brojne turiste, u potpunosti pretvorio u mjesto pogodno za odmor i rekreaciju", kaže Balić.

On je pozvao odgovorne u Vladi Crne Gore da nastavi sa započetom izgradnjim puta od Gusinja do Plava preko naselja Kruševo.

"Projektom je predviđeno da Vlada finansira rekonstrukciju puta preko Kruševa. Prva vaza radova je odrađena i sad se čeka da da se krene sa realizacijom druge faze. Nažalost ni ove godine nijesu predviđena sredstva iz kapitalnog državnog budžeta za nastavak radova. Očigledno je da se sa realizacijom projekta kasni, ali se ipak nadamo da će nadležni državni organi zaduženi za ove poslove prepoznati da ovi radovi ne trpe dalja odlaganja", kazao je Balić.

Podsjetio je da ni ove godine kod Vlade nije prošao projekat modernizacije puta koji od Gusinja vodi do doline Grebaje.

"Urađen je projekat modernizacije puta prema dolini Grebaje. Radi se o projektu vrijednom oko četiri miliona eura. Međutim, Vlada nije planirala da u ovoj godini iz državne kase izdvoji novac za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta, iako se zna da lokalna uprava nema sredstva da odradi ovaj posao", zaključio je Balić.

Dogovoreno otvaranje banke i ispostave Poreske uprave

Balić je kazao da je Gusinje u mninulom periodu bilo lišeno brojnih sadržaja i institucija potrebnih za normalno funkciinisanje života u jednoj sredini. Naglasio je da se tek sad stvaraju uslovi da se takva situacija poboljša.

"Iako je Gusinje samostalna opština već deset godina, tek sada će dobiti banku, dok je nedavno dogovoreno i otvaranje ispostave Poreske uprave. Nova vlast je riješila i problem oko ispostave policije, tako da će nakon što se ubrzo završe radovi na zgradi policije, Gusinje dobiti i policijsku stanicu, kao i odjeljenje za unutrašnje poslove. Takođe, javio se jedan ozbiljan investitor koji planira da u Gusinju izgradi benzinsku pumpu. Uz to, ima najava da će investitori iz inostranstva razvijati i druge biznise u Gusinju", naglasio je Balić.

Portal Analitika