Zanimljivosti

Bajkoviti dvorac na litici zbunjuje, ali i očarava turiste

Jedan od najljepših njemačkih dvoraca, smješten na rubu litice, nosi naziv kao da i ne pripada toj zemlji. Dvorac zbunjujućeg imena, ali i stila koji ne odgovara vremenu u kojem je nastao mnogi upoređuju sa daleko poznatijim Nojšvanštajnom.

Bajkoviti dvorac na litici zbunjuje, ali i očarava turiste Foto: Shutterstock/Feel good studio
Punkufer.hrIzvor

Dvorac Lihtenštajn ipak je "čistokrvni Njemac", a pronaći ćete ga na sat vremena vožnje od Štutgarta. Nalazi se nad mjestom Honau u opštini Lihtenštajn, u okrugu Rojtlingen u saveznoj državi Baden-Virtenberg.

Bajkovita građevina nalazi se na mjestu nekadašnjeg dvorca iz 1200. godine, koji se sa vremenom pretvorio u ruševinu. Taj je predak uništen ne jednom, nego dva puta tokom ratova u 14. vijeku.

Razrušeni dvorac je iz mrtvih podigao kralj Fridrih I od Virtenberga, koji je tamo sagradio lovački dom da bi nešto kasnije grof od Virtenberga, nadahnut istorijskim romanom "Lihtenštajn" Velhelma Haufa, kao i srednjovjekovnom arhitekturom, dao da se obnovi postojeći dvorac u romantično neogotičko zdanje. Dvorac je dovršen 1842. godine, ali zidovi originalnog zdanja se i dalje mogu vidjeti, nešto dalje, među drvećem.

Najupečatljiviji dio dvorca (posebno onima koji se boje visine) zasigurno je spoljašnji zid, izgrađen na samo rubu strme litice. Na visini od 817 metara dvorac nudi spektakularan pogled na okolinu.

Tokom Drugog svjetskog rata američki tenk koji je prolazio dolinom ispod dvorca ispalio je granatu koja, srećom, nije uspjela da eksplodira, spasivši impresivnu građevinu od uništenja. Međutim, rupa u zidu u koji je udarila jasno se može vidjeti.

I danas je dvorac u vlasništvu kneževa Uracha, ali je otvoren za posjetioce koji tamo dolaze da vide zbirku oružja i oklopa. Nakon obilaska možete da popijete kafu u jednom od obližnjih kafića, pa i nešto da pojedete.

Neki posjetioci dvorac Lihtenštajn upoređuju sa megapopularnim Nojšvanštajnom, vjerovatno zbog sličnih gotičkih elemenata, ali i njemačkih legendi koje i dalje žive na takvim mjestima.


Portal Analitika