Turizam

Bader: Bez adekvatnih letova nema ni njemačkih turista

U situaciji smo da postoji veliko interesovanje turista za Crnu Goru, ali nemamo adekvatne avionske linije. Moramo da shvatimo - bez adekvatnih letova, nema ni njemačkih turista, poručio je u razgovoru za RTCG Mihael Bader, predsjednik fondacije "Budućnost crnogorskog turizma".

Bader: Bez adekvatnih letova nema ni njemačkih turista Foto: Privatna arhiva
RTCGIzvor

Dugogodišnji turistički radnik i Njemac koji godinama živi u Crnoj Gori, osvrnuo se i na aktuelnu ponudu niskobudžetne kompanije "WizzAir". Turisti koji tom kompanijom iz Njemačke žele doći u Crnu Goru, mogu to učiniti samo iz Dortmunda i Memingena a od maja će imati i austrijski Beč kao opciju.

Iz Frankfurta i Minhena moguće je doći letovima Air Montenegra, ali to prema njegovom mišljenju, nije dovoljno.

"Još 2020. godine Montenegro Airlines je letio do Dizeldorfa, Frankfurta, Hannovera, Lajpciga i Minhena. Dodatno su postojali letovi kompanija Condor, Lufthansa, Lauda, Eurowings... Sada postoje letovi do Dortmunda, Berlina, Hamburga, Memingena, Ninberga, Karlsruha, Badena, Kelna, Frankfurta, Lajpciga i Beča... ali sve iz Tirane, ne iz Podgorice ili Tivta", kazao je on.

Da nije dobro to što je avio povezanost iz Njemačke ka Crnoj Gori loša, potvrdio je boraveći od 14. do 18. februara ove godine ispred TO Bar na sajmu u Minhenu.

"Nekoliko ljudi nam se obratilo i reklo da nema povoljnih avionskih karata iz Njemačke za Crnu Goru i da je dostupnost do Albanije mnogu bolja. Mi imamo već prve rezervacije za predstojeću ljetnu sezonu, a gosti nam dolaze preko Tirane, jer su karte jeftinije, bez obziran štp moraju platiti ne tako jeftin prevoz do Bara", kazao je Bader.

Cijena transfera iz Tirane do Bara je oko 100 - 150 eura u jednom pravcu i u zavisnosti od gužve na granici traje od 3 do 5 sati.

Kad se sve uzme u obzir, Bader kaže da se postavlja logično pitanje - zašto ljudima otežavamo da dođu kod nas?

"Gost odlučuje gdje ide, ne mi, tako da neće biti iznenađujuće ukoliko se turisti ove godine odluče za neke druge destinacije. One do kojih će doći boljim i jeftinijim pristupom. Ovaj problem se mora pod hitno rješavati, jer turisti uveliko bukiraju svoj odmor, ili su ga već bukirali", zaključio je Bader.

Portal Analitika