Društvo

Bivši ministar prosvjete kaže da Vesna Bratić i Miomir Vojinović moraju odgovarati pred zakonom zbog finansiranja vjerske škole

Backović: Jedinstven primjer sramote, ulažeš u vjerske škole, državnim se ne baviš

Crna Gora je ustavno sekularna država i kao takva javnim sredstvima-budžetom ne može finansirati vjerske zajednice i njihovu djelatnost, uključujući i obrazovnu. Crkva može da otvara i finansira vjerske škole koje se u našem zakonu tretiraju kao privatne. Isto tako nijedna vjerska zajednica ne može u javnim obrazovnim ustanovama učiti djecu o svojoj vjeri - poručuje Backović

Backović: Jedinstven primjer sramote, ulažeš u vjerske škole, državnim se ne baviš Foto: tve
PobjedaIzvor

Dok javne obrazovne ustanove rade u nevjerovatno lošim uslovima bez ikakve podrške Vlade, Vlada dodjeljuje vjerskoj školi, koja nije počela sa radom, 900.000 eura. Odluka je bila kriminalna jer nije bilo zakonske osnove za dodjelu ovog novca. Ne znam da li je u Evropi bilo zemlje u kojoj nije bilo novca za grijanje javnih obrazovnih ustanova a da vlada dodijeli novac privatnoj vjerskoj školi koja nije počela sa radom - kaže u razgovoru za Pobjedu bivši ministar prosvjete i akademik prof. Slobodan Backović. Kaže da očekuje da će se Specijalno državno tužilaštvo zainteresovati za aktere bezakonja (komisije za licenciranje, i ministarka i ministar) sa vjerskim školama koje je nanijelo štetu državnom budžetu i da će ih izvesti pred sud.

Danas je SPC osveštala početak gradnje vjerske Gimnazije ,,Sveti Sava“ u Podgorici. Obezbijeđeno je gotovo milion eura kao da je to goruće pitanje crnogorskog obrazovnog sistema u vremenima kada su škole prebukirane. Šta nam ovo govori o državi u kojoj živimo, Vladi, ali i društvenim prilikama?

O dodjeli novca vjerskim školama pisao sam u članku ,,Sramotna odluka Vlade“. U tom članku sam objasnio zašto je odluka Vlade sramna i kriminalna. Kratko, odluka je sramna jer dok javne obrazovne ustanove rade u nevjerovatno lošim uslovima bez ikakve podrške Vlade, Vlada dodjeljuje školi, koja nije počela sa radom, 900.000 eura. Odluka je bila kriminalna jer nije bilo zakonske osnove za dodjelu ovog novca. Ne znam da li je u Evropi bilo zemlje u kojoj nije bilo novca za grijanje javnih obrazovnih ustanova a da vlada dodijeli novac privatnoj vjerskoj školi koja nije počela sa radom.

U javnosti ste više puta ukazivali koliko je nezakonit način otvaranja ove škole. Oni već najavljuju 250 zainteresovanih učenika. Da li ćemo nakon ovoga ikada moći da odvojimo crkvu od obrazovnog sistema?

Država treba da podržava otvaranje vjerskih škola ali ih sekularna država ne može finansirati jednim jedinim eurom iz budžete. Crna Gora je ustavno sekularna država i kao takva javnim sredstvima-budžetom ne može finansirati vjerske zajednice i njihovu djelatnost, uključujući i obrazovnu. Crkva može da otvara i finansira vjerske škole koje se u našem zakonu tretiraju kao privatne. Isto tako nijedna vjerska zajednica ne može u javnim obrazovnim ustanovama učiti djecu o svojoj vjeri.

Ministarstvo prosvjete je prilikom formiranja ove škole uradilo sve mimo zakona. Na kraju je svetosavska vlada nezakonito dodijelila budžetski novac za osnivanje već osnovane škole u iznosu od 900.000 eura i time napravila štetu budžetu i državi. Sada bi jedino ispravno bilo da se poništi licenca za školu, da se novac dodijeljen nezakonitoj školi vrati budžetu, a svi akteri ovog bezakonja izvedu na sud. Očekujete li da će iko za ovo nepočinstvo odgovarati?

Sve što se dešavalo sa dvije vjerske pravoslavne škole ukazuje da je to rezultat dogovora između predstavnika Vlade i SPC. Dogovor je realizovan sa očigledno brutalnim gaženjem zakona i lažima na kojima su nastale nezakonite licence. Prvo su komisije za licenciranje škola u izvještajima lagale da škole ispunjavaju uslove za rad, posebno kada je u pitanju prostor i opremljenost za rad škola. Na osnovu tih izvještaja potpisana su rješenja o licenciranju škola, a na osnovu tih licenci Vlada je ovoj školi ,,Sveti Sava“, mimo Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, dodijelila 900.000 eura. U svemu ovom ministarka Bratić, koja je potpisala rješenja o licencama, morala je da zna da škole ne ispunjavaju uslove za dobijanje licenci. Isto to je morao da zna i ministar Vojinović a predložio je da se školi dodijeli pomenuta suma. Obrazloženje je bilo da se sredstva dodjeljuju za osnivanje škole koja je dobijanjem licence već bila osnovana?!

Licencu može da poništi-oduzme Ministarstvo ali je to sa Vojinovićem nevjerovatno kad im predlaže dodjelu budžetskog novca. Očekujem da će se Specijalno državno tužilaštvo zainteresovati za aktere bezakonja (komisije za licenciranje, i ministarka i ministar) sa vjerskim školama koje je nanijelo štetu državnom budžetu i da će ih izvesti pred sud.

Nadam se da će se pred Ustavnim sudom naći predstavka o ustavnosti člana Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju kojim je predviđena mogućnost budžetskog finansiranja privatnih vjerskih škola.

Eventualni ulazak SPC u javne obrazovne ustanove bi za Crnu Goru bio poguban. Sadašnja podijeljenost društva bi sa vjerskom podjelom u školama i vjerskim odjeljenjima razrušila koncept građanske države Crne Gore.

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
H Here_we_go_neregistrovani
08.05.2023. 15:50

Neka ih finansiraju vjernici, drzava neka im omoguci uvodjenje dodatnog poreza, kao u Njemackoj, ali ne moze se trositi novac svih poreskih obveznika! "U Njemačkoj, crkve mogu prikupljati poreze od svojih članova. To se zove crkveni porez (Kirchensteuer). Otprilike polovina njemačkih poreskih obveznika plaća crkveni porez. Crkveni porez iznosi 8% vašeg poreza na dohodak u Bavarskoj i Baden-Württembergu i 9% u ostatku Njemačke."

2
0
E Emina_J
08.05.2023. 12:44

Kako se pojacalo vjersko djelovanje u Crnoj Gori od litija , pa do promjene Crkve iz Crnogorske u Srbsku , tako se pojacalo I nasilje , koje brise sve pred sobom , sto verbalno , sto fizicki pocev od Pljevalja , do najnovijeg u Baru , targetiranim planom prema Crnogorcima , Muslimanima / Bosnjacima I sporadicnim prema Hrvatima ,Romima I Ukrajincima ...I to sve u usmenom obrazovanju ...sta treba tek ocekivati u skolskom , ostaje da vidimo ...a , poduceni dosadasnjem iskustvu , realnu zabrinutost ...!!! Sjetimo se samo " bratovog " obracanja Reisu Crne Gore na pitanje zasto je tolika razlika u davanju novca , a " brat " , kaze sto se bunite dobili ste zemlju ...a , isti " brat " je eto dao pola Crne Gore srbskoj crkvi , sto se po ovome ne smije uporedit , vec racuna samo novcana sredstva...!!

2
0
N NatasaDj3_neregistrovani
08.05.2023. 10:48

Јадни другови и другарице...

1
3
P PonosnaPrelacanka_neregistrovani
08.05.2023. 08:39

Druze Backovicu ovo je sramno sto se radi po Crnoj Gori od svetosavaca Samo o ovom ne treba da cutimo i da bude izijo vuk magarca no pritisnuti dok se ministar i bivsa ministarka ne privedu pravdi

6
2
t tačno_neregistrovani
08.05.2023. 07:08

Sve škole su zlo, a posebno vjerske jer se bave ne samo obrazovanjem, kao "civilne škole", nego pride vaspitanjem i uče mlade moralnom ponašanju. Traba zabranit, nego što. Najbolje su to komunisti radili za vrijeme rata. Oni su školovane i domaćine, po kratkom postupku. Logično, oni koji znaju i imaju uvijek su neprijatelji neznalicama, goljama i neradnicima. Tako je i danas. Tu se ništa nije promijenilo, samo nema "kratkih postupaka", nego ignore.

2
9
l laž_neregistrovani
08.05.2023. 07:23

@tačno_neregistrovani Vjerske škole SPC djecu moralno vaspitavaju tako što ih uče da pjevaju pjesme četnicima i Draži. Kako ih vaspitavaju sa svetim Macom i svetim Joanikijem saradnikom okupatora? Pa jesu li velike vjernice SPC dale ovoj školi licencu lažući da ispunjava sve uslove za rad? Je li laž nešto čemu treba učiti djecu?

12
2
r roki_dg55_neregistrovani
08.05.2023. 07:03

G-dine Backoviću, oni se samo sramotom i neznavenošću pokazali, svo ovo vrijeme koliko bitišu, na žalost!

15
1
m milica_neregistrovani
08.05.2023. 06:30

POŠTOVANJE!!!

20
2
R Rašo_neregistrovani
08.05.2023. 05:08

Zato nema novca za školu koju su srušili u Maslinama. Sramota . Kako smo nisko pali i kakvi su se kreteni dokopali vlasti . Okupatorska SPC i izbjeglice koje smo primili vladaju ovom državom.

41
4