Društvo

AZLP: Učestali slučajevi kršenja prava na zaštitu privatnosti od strane medija

Izvor

- Agencija je stanovišta da nadzori u medijima nisu mogući u smislu otkrivanja izvora na koje se pozivaju. To svakako ne znači da ćemo zatvarati oči pred jasnim kršenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti gdje god procijenimo da je pravo na zaštitu privatnosti prevagnulo u odnosu na pravo javnosti da zna, podnosićemo zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka. Služiti građanima podjednako podrazumijeva blagovremeno i istinito ih informisati o događajima koji su u njihovom interesu kao i ne otkrivanje podataka koji im mogu nanijeti štetu u privatnom životu – navodi se u saopštenju Savjeta Agencije dostavljnom Portalu Analitika.

Iz Agencije napominju da se zdravstveni podaci svakog od nas su samo naši i objavljivanje istih ne može i ne smije biti pravdano javnim interesom.

- Takođe, lični podaci poput jedinstvenog matičnog broja i adrese na kojoj živimo ne treba da budu sastavni dio novinskih tekstova. Informacije o maloljetnim licima koje se neposredno ili posredno tiču istih, trebaju biti koncipirane u njihovom najboljem interesu i bez otkrivanja identiteta – navodi se u saopštenju.

Lične drame,kako se dalje navodi, koje mogu da budu i rezultat posebnog psihičkog stanja moraju kroz medije biti na posebno senzibilan način tretirane.

- Ukazujemo i na učestalu pojavu u medijima da se objavljuje puno ime lica koja su osumnjičena za određene prekršaje ili krivična djela bez čekanja opipljivih dokaza, a kamoli konačnog sudskog postupka. Na ovaj način tim licima se najčešće presuđuje bez suda i otežava eventualni postupak socijalizacije u društvenu zajednicu. Ovim putem još jednom apelujemo na medije da nam na polju zaštite prava na privatnost budu saveznici i faktor koji ukazuje na eventualne zloupotrebe od strane državnih organa, organa lokalne uprave, privrednih društava i drugih pravnih lica, kao i pojedinaca koji su u njihovoj službi – kaže se u saopštenju Savjeta agencije za zaštitu ličnih podataka.

Portal Analitika