Društvo

Avionska bomba iz Morače izronjena bez evakuacije

Izvor

Ronioci su zaronili oko pet sati ujutru, a oko 6.30 bomba je utovarena na kran koji se nalazio na mostu Blaža Jovanovića i odvezena na tajni poligon gdje je ubrzo i uništena.

Standard u pogledu evakuacije građana u prečniku od dva kilometra, na čemu su insistirali stručnjaci Centra iz Bijele, nije poštovan, kazao je „Pobjedi“ njegov rukovodilac Vesko Mijajlović.

- Izveli smo akciju sa uvjerenjem da je evakuacija urađena. Tako smo bili obaviješteni nekoliko sati prije početka akcije. Računali smo da se i ovdje, kao i u drugim državama, uvažavaju kompetentost i iskustvo ljudi i institucija, koji se uspješno bave poslovima od javnog interesa, kao što je uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava. Naš prijedlog rukovodiocu Sektora za vanredne situacije bio je, da je, uzimajući u obzir veliku razornu moć ove bombe, neophodno da se evakuišu građani u prečniku od dva kilometra radi njihove bezbijednosti. Da smo znali da to nije učinjeno, ne bismo je pomijerali dok se ne ispuni ono što je standard - rekao je Mijajlović.

Bomba sa 98 granata, prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“ uništena je u blizini Andrijevice, na nadmorskoj visini 1.800 metara. Ovu informaciju, nijesu zvanično potvrdili službenici Sektora za vanredne situacije.

Portal Analitika