Politika

Autori ne žele da rade reviziju

Izvor

Udžbenik istorije pisao je tročlani autorski tim dr Šerbo Rastoder, dr Dragutin Papović i dr Sait Šabotić, pri čemu je svako od autora bio odgovoran za posebno poglavlje. Nakon što su se pojavila reagovanja u javnosti i kritike na dio lekcije „Raspad SFRJ“, Savjet za opšte obrazovanje je vratio udžbenik na preispitivanje pojedinih njegovih sadržaja.

Autori udžbenika smatraju da za takvu mjeru nije bilo razloga i odbijaju da mijenjaju prvobitni tekst. „Čitava istorija je prepuna negativnih pojava a mi nijesmo tu da procjenjujemo što je dobro ili loše, već da prezentiramo činjenice. Nemamo potrebu, namjeru ni želju da šminkamo istoriju, bez obzira koliko to neko zahtijevao ili kolika politička moć stajala iza ove hajke na udžbenik“, zaključio je dr Rastoder.

Glavna i odgovorna urednica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Nađa Durković istakla je da su, sa autorskim timom, razmotrili zaključke Savjeta za opšte obrazovanje i naglasila da dalja procedura predviđa da autori ponovo pregledaju tekst i da se zavod za udžbenike i nastavna sredstva odredi prema knjizi čiji je izdavač. „Ukoliko autori budu insistirali na sadašnjim stavovima, sudbinu udžbenika odrediće izdavač“, konstatovala je Durković.

Reprint izdanje Istorije za IV razred očekuje se krajem januara a za sada nije poznato da li će biti izmjena ko će uraditi eventualne izmjene i da li će štampanje udžbenika biti završeno do početka drugog polugođa tekuće školske godine.

Portal Analitika