Kultura

Autobiografski strip pred podgoričkom publikom: Izložba "Gospodin Gall" u Art galeriji

Postavka će predstaviti dio bogatog crtačkog opusa umjetnika Srećka Galla, koji se nakon 50 godina života u New Yorku, nedavno doselio u Herceg Novi

Autobiografski strip pred podgoričkom publikom: Izložba "Gospodin Gall" u Art galeriji Foto: MSCG
Portal AnalitikaIzvor

Izložba „Gospodin Gall“, umjetnika Srećka Galla biće otvorena u četvrtak 18. aprila u 20 časova, u Art galeriji. Kustoskinja izložbe je istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić.

Stručno vođenje kroz izložbu biće organizovano dan kasnije, 19. aprila u 13 časova. Kroz izložbu će voditi umjetnik Srećko Gall.

Na izložbi „Gospodin Gall“ biće prezentovan dio bogatog crtačkog opusa Srećka Galla. Dugogodišnje iskustvo i zanimljiv život umjetnik je posljednjih godina sažeo i kroz originalni autobiografski strip koji uporedno prati njegov život i ljubav prema umjetničkom izrazu, burna istorijska zbivanja koja su obilježila ne samo njegov život, nego život svih njemu dragih ljudi na prostorima Zagreba, Pariza i New Yorka.

Kao poveznice izloženih radova uočavaju se vrcavi duh, izvanredan crtež, smisao za detalj i sugestivan narativ. Bliskost sa obrascima iz istorije umjetnosti s jedne strane, a sa druge, familijarnost sa popularnom kulturom, naročito stripom, čine autorov rad estetičnim i komunikativnim. Vedra, često humorna lakoća sa kojom dočarava događaj, sjećanje, ili anticipira određenu situaciju, samo je lijepi privid koji gledaoca uvlači u priču. Gledalac biva neosjetno zaveden, a potom i suočen sa mnogo dubljim i ozbiljnijim sadržajem koji upućuje na lične tačke životnih preloma koje su formativno odredile umjetnikovu ličnost, ali i na apsurdnu sliku moralno posrnulog savremenog svijeta.

Srećko Gall, umjetnik, ilustrator, karikaturista, rođen je 1947. u Zagrebu. Diplomirao je istoriju umjetnosti i komparativnu književnost u Zagrebu. Studirao je francuski jezik na Sorboni. Nakon nekoliko pariških godina 1974. odlazi u New York gdje se nastavlja baviti karikaturama te ih objavljuje u američkoj dnevnoj i mjesečnoj štampi kao što su The New York Times, Penthouse, Playboy, Esquire, Ms., Variety i Avant-Garde. U New Yorku razvija i nove slikarske tehnike te izlaže na samostalnim i grupnim izložbama od kojih su značajnije u Jugoslovenskom kulturnom centru, galerijama Mao Lee Soho, Weintraub, Specter, Sally, Reece, 57 Street Gallery, na Jugoslovenskom bijenalu, CG Jung institut NY.

Nakon 50 godina života u New Yorku, nedavno se doselio u Herceg Novi.

Portal Analitika