Svijet

Austrijski ministri uputili EU non-pejper kojim traže bržu integraciju naše regije

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler uputili su Evropskoj uniji „non-pejper“, u kome navode da bi trebalo ubrzati eurointegraciju Zapadnog Balkana.

Austrijski ministri uputili EU non-pejper kojim traže bržu integraciju naše regije Foto: Pixabay
AgencijeIzvor

Agencija APA navodi da su pismo i „non-pejper“ sa konkretnim predlozima upućeni visokom predstavniku za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Žozepu Borelju  i komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju.

„Non-pejper“ konkretizuje predloge iznijete u maju prošle godine.

Šalenberg i Edštadler smatraju da proces proširenja, koji stagnira, mora biti ubrzan i od EU zahtijevaju „jasnu agendu za bržu integraciju do 2024.“

Beč zahtijeva akcioni plan u kojem bi se našli konkretni koraci za postepenu integraciju država Zapadnog Balkana.

Navodi se da finansijska podrška treba da bude efikasnija, kroz poboljšani sistem podsticaja po uzoru na plan za obnovu i otpornost, a austrijski ministri traže i da države Zapadnog Balkana budu redovno pozivane na sjednice Savjeta EU i podsjećaju da Ukrajina redovno dobija poziv da učestvuje na savjetu ministara spoljnih poslova.

Predlažu i da se neformalne sjednice Savjeta EU održe u regionu Zapadnog Balkana, a zalažu se i za pojačanu postepenu integraciju, na primjer preko daljih olakšica u trgovini kroz saradnju carina, učešće u jedinstvenom platnom prostoru (SEPA) ili u evropskoj mreži visokog obrazovanja.

„Moramo sada uputiti signal Zapadnom Balkanu i podstaći proširenje. Potrebni su opipljivi koraci i svrsishodni sistem podsticaja za reforme, jer ćemo u suprotnom izgubiti ljude tog regiona. Ne smijemo više gubiti vrijeme. Geopolitička realnost zahtijeva ubrzanje i inovativni pristup“, poručila je Edštadler.

Šalenberg je naglasio da je prošierenje najsnažniji geostrateški instrument EU.

„Upotrijebimo ga. Ne smijemo napraviti grešku da zaboravimo na jugoistok Evrope zbog opravdanog fokusa na istok. Austrija je bila i ostala podržavalac postepenog približavanja Zapadnog Balkana EU“, kazao je Šalenberg.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.