Svijet

Austrija i Češka uvode patrole na granici sa Slovačkom zbog migranata

Češka i Austrija su danas saopštile da privremeno uvode patrole duž granica sa Slovačkom u pokušaju da zaustave priliv migranata preko te zemlje.

Austrija i Češka uvode patrole na granici sa Slovačkom zbog migranata Foto: Shutterstock/bibiphoto
Beta/APIzvor

Dvije države su u odvojenim saopštenjima najavile sjutrašnje stupanje na snagu mjere koja će se sprovoditi 10 dana.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner je rekao da je cilj patrola sprječavanje krijumčara da koriste „alternativne rute“ za ulazak u tu zemlju.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan je rekao da će patrole pomoći „efikasnu borbu“ s krijumčarima ljudi.

Rakušan je rekao da je ta mjera uvedena u dogovoru sa susjedima, među kojima je i Poljska, koja je već odlučila da uvede slične kontrole na granici sa Slovačkom.

Češka policija je saopštila da planira da rasporedi 130 policajaca duž cijele granice, a ne samo na zvaničnim graničnim prelazima.

Slovački premijer Ludovit Odor je kritikovao potez Češke, rekavši da treba naći rješenje za problem migranata širom Evrope i najavio da će Vlada, najvjerovatnije sjutra odgovoriti na potez Češke.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.