Društvo

Agenciji dostavljeno 12 prigovora o sumnji za kršenje Zakona, svi postupci u toku

ASK: Od početka kampanje 5.377 ugovora o angažovanju i zapošljavanju

Savjet Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) na današnjoj sjednici razmatrao je aktivnosti ASK u toku kampanje za parlamentarne izbore koji će se održati 11. juna 2023. godine.

ASK: Od početka kampanje 5.377 ugovora o angažovanju i zapošljavanju Foto: Foto: ASK
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode u saopštenju, Agencija preuzima sve zakonske nadležnosti i da djeluje proaktivno u cilju kontrole i nadzora izbornog procesa.

“Od dana raspisivanja izbora ASK je dala 32 mišljenja na zahtjev organa vlasti, koji su se odnosili na primjenu čl. 38, 40, 42 i 44 Zakona o finansiranju političkih subjekata izbornih kampanja”, rekli su iz Agencije.

Ističu da su zabilježene aktivnosti političkih subjekata, odnosno pruženih usluga političkim subjektima vrijednosti od 505.733€. U dosadašnjem toku kampanje Agenciji je, kako su naveli, dostavljeno 12 prigovora o sumnji za kršenje Zakona, čiji podnosioci su fizička lica (četiri prijave) i NVO (osam prijava). Svi postupci su u toku.

“U periodu kontrole Ministarstvo rada i socijalnog staranja je ukupno isplatilo 28.971.176,86€ materijalnih davanja iz socijalne i dječije zaštite”, dodali su.

Saopštavaju da je u periodu kontrole od strane centara isplaćeno je ukupno 13 jednokratnih pomoći u ukupnom iznosu od 4.920€, a sve pomoći isplaćene su po osnovu štete na stambenom objektu, smrti člana porodice, zaposlenom po Gradskom kolektivnom ugovoru.

“Opštine su isplatile ukupno 236 socijalnih pomoći u ukupnom iznosu od 74.558,80€. Pomoći su isplaćivane za naknade za novorođenčad, pomoći za socijalno stanovanje i sanaciju štete na objektima usljed požara ili elementarne nepogode, za liječenje, smrti člana porodice“, navode oni,

Navode da je dostavljeno je 1.013 odluka kojima su opredijeljena i plaćena sredstva sa tekuće budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 5.365.423,55€. i sve odluke kojima su opredjeljena i plaćena sredstva su objavljene na internet stranici Agencije.

“Ministarstvo finansija u periodu kontrole, je na osnovu 539 Odluka, iz budžetske rezerve isplatilo iznos od 4.953.735,24€, a opštine na osnovu 474 odluke iznos od 411.688,31€.S tim u vezi, sa tekuće budžetske rezerve, od strane Ministarstva finansija i opština isplaćeno je ukupno 786 jednokratnih novčanih pomoći u ukupnom iznosu od 882.021,18€”.

Kada je u pitanju ograničenje zapošljavanja i obaveza dostavljanja odluka o zapošljavanju ističu da je od početka kampanje je dostavljeno ukupno 5.377 ugovora o angažovanju i zapošljavanju (obrađeni ugovori, broj dostavljenih je veći) od strane 461 obveznika zakona, od čega je većina zapošljavanja na određeno, odnosno 3.228 ugovora, 259 na neodređeno, 1.576 ugovora djelu i 110 ugovora o privremenim i povremenim poslovima. 

“Kada su u pitanju politički subjekti, otvoreno je 15 žiro računa od strane svih političkih subjekata kojima je potvrđena lista. Dostavljeno je 12 petnaestodnevnih izvještaja o prilozima pravnih i fizičkih lica”, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.