Društvo

ASK kontrolisao dokumentaciju u Nikšiću

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) je juče po službenoj dužnosti, u okviru praćenja kampanje za lokalne izbore u Nikšiću izvršila kontrolu i nadzor nad sprovođenjem Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.


ASK kontrolisao dokumentaciju u Nikšiću Foto: Foto: ASK
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode, službenici Agencije su u JU Srednja stručna škola i JU Prva srednja stručna škola kontrolisali cjelokupnu dokumentaciju o sprovedenom zapošljavanju u periodu od 5. januara, kada su raspisani izbori, do 18. februara.

"Aktivnost je predstavljala dio opsežnog djelovanja Agencije i njenog Odsjeka za sprovođenje mjera kontrole finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja u pružanju punog doprinosa snaženju integriteta i transparentnosti izbornog procesa", navode u saopštenju.

Zapisnici o kontroli su, kako navode, dostupni na internet stranici Agencije.

„Ranije su objavljeni zapisnici o izvršnim kontrolama u Opštini Nikšić i JU Centar za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, u kojima nije utvrđeno kršenje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja“, dodata u saopštenju. Primjenom zakona i Plana kontrole i nadzora za izbor kampanju za lokalne izbore u Nikšiću, Agencija će, pridržavajući se profesionalnih standarda, kako navode, istražiti u misiji zaštite javnog interesa. Podsjećanje obveznicima Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja Djelujući preventivno, ASK podsjeća obveznika Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja sa područja opštine Nikšić da su, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora u toj opštini, dužne da sve odluke o zapošljavanju kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika, kao i obligacioni odnosi (ugovori o djelu), sa kompletnom pratećom dokumentacijom dostave Agencije u roku od tri dana od zaključenja. „Agencija će dostaviti akta kontrolu i objaviti na svojoj internet stranici“, navode u saopštenju.

Portal Analitika