Svijet

Asanž još neće biti izručen Americi: Sud u Londonu odlučio da osnivač Vikiliksa ima pravo na žalbu

Ova odluka znači da će Asanž moći da ospori američka uvjeravanja o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i da li će njegovo pravo na slobodu govora biti povrijeđeno

Asanž još neće biti izručen Americi: Sud u Londonu odlučio da osnivač Vikiliksa ima pravo na žalbu Foto: Tviter
ReutersIzvor

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž može da uloži novu žalbu na izručenje Sjedinjenim Državama, odlučio je Viši sud u Londonu.

Kako javlja Rojters, Asanžu je odobreno pravo na žalbu na zahtjev da bude poslat SAD da mu se sudi zbog odavanja vojnih tajni, za koje tužioci kažu da su ugrozili živote.

Ova odluka znači da će Asanž moći da ospori američka uvjeravanja o tome kako će se voditi njegovo buduće suđenje i da li će njegovo pravo na slobodu govora biti povrijeđeno.

 

Sud u Londonu danas odlučuje o izručenju Asanža Americi
1
Sud u Londonu danas odlučuje o izručenju Asanža Americi
20.05.2024 12:51

 

Dvoje sudija Višeg suda rekla su da su mu dala dozvolu da uloži žalbu kako bi se saslušao njegov argument da bi mogao da bude diskriminisan na osnovu toga što je Asanž rođen u Australiji i strani je državljanin.

Stotine demonstranata okupilo se ispred suda uoči ključne presude nakon 13 godina pravnih bitaka, a od dvoje sudija je zatraženo da se izjasne da li su zadovoljni uvjeravanjima SAD da Asanž (52) može da se osloni na pravo na Prvi amandman ako se sudi za špijunažu u Sjedinjenim Državama.

Vijest je ispred suda dočekana erupcijom oduševljenja okupljenih koji su navijali i pevali. Asanžov pravni tim rekao je da bi, ako izgubi, mogao da bude u avionu za Ameriku u roku od 24 sata.

Njegov advokat Edvard Ficdžerald rekao je sudijama da ne bi trebalo da prihvate uvjeravanja američkih tužilaca da Asanž, rođen u Australiji, može da traži da se osloni na prava i zaštitu koja postoje u okviru Prvog amandmana, jer američki sud neće biti obavezan ovim. „Mi kažemo da je ovo očigledno neadekvatna garancija“, rekao je on sudu.

Ficdžerald je prihvatio odvojeno uvjeravanje da se Asanž neće suočiti sa smrtnom kaznom, rekavši da su SAD dale „nedvosmisleno obećanje da neće optužiti ni za jedan prekršaj za koji može da bude propisana smrtna kazna“.

SAD su saopštile da je njihovo uvjeravanje o prvom amandmanu bilo dovoljno. Džejms Luis, predstavnik američkih vlasti, rekao je da je jasno stavio do znanja da Asanž neće biti diskriminisan zbog svoje nacionalnosti ni na jednom suđenju ili saslušanju u SAD.

Asanžov pravni tim je bio poletan srećan i zadovoljan što je donijeta ovakva odluka. Ficdžerald je rekao da bi mogli da prođu mjeseci prije nego što se sasluša žalba.

Portal Analitika