Politika

Šarkić: Nastaviti sa primjenom reformskih zakona

Izvor

Komentarišući formiranje skupštinskog antikorupcijskog tijela, Šarkić je ocijenio da će ono doprinijeti boljem suočavanju i rješavanju pitanja vezanih za tu pojavu.

- Siguran sam da se u okviru tog i takvog tijela može naći rješenje koje će odraziti i odnos i balans partija u parlamentu, uključujući i da predstavnik opozicije bude na njenom čelu, rekao je on agenciji Mina.

Komentarišući poruke iz Brisela da se treba fokusirati na istrage korupcije i kriminala na visokom nivou, Šarkić je ocijenio da korupciju i kriminal ne treba dijeliti na visoki ili mali i niži nivo.

- Zakoni treba da budu jednaki za sve i da se jednako primjenjuju na sve. I to treba da bude jedino mjerilo, pojasnio je on.

Šarkić smatra da Crna Gora do juna, kada se očekuje odluka o početku pregovora, treba da nastavi sa pripremama.

On je, govoreći o odluci Vlade da ne finansira put predstavnika nevladinih organizacija (NVO) u pregovaračkim radnim grpama za Brisel, ocijenio da bi se i ti troškovi morali pokriti novcem iz budžeta.

- Ako je već prihvaćena forma da NVO aktivno učestvuju u pregovorima, kao dio pregovaračkog tima, što jeste „malo neobično", onda bi se i njihovi troškovi morali pokriti iz dijela budžeta koji je, pretpostavljam, namijenjen pregovaračkom timu, dodao je Šarkić.

On je, kako je rekao, smatrao da da bi NVO, prije svega učestvovali u pregovorima kao onaj dio crnogorskog društva koji bi zarad svoje specifične aktivnosti pratio pregovore.

- I doprinio potpunoj informisanosti i transparentnosti pregovora prema običnim građanima Crne Gore, zaključio je Šarkić.

Foto: ceap-montenegro.com

Portal Analitika