Svijet

Arheolozi u Egiptu pronašli dvije radionice za mumifikaciju

Egipatski arheolozi u subotu su objavili da su otkrili dvije radionice u kojima su se obavljala mumificiranja ljudi i životinja u Sakari, prostranoj nekropoli staroegipatskog grada Memfisa, smještenog oko 20 kilometara južno od Kaira.

Arheolozi u Egiptu pronašli dvije radionice za mumifikaciju Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh
HinaIzvor

Riječ je o najnovijem u nizu otkrića koje bi, kako se nadaju vlasti, mogle da doprinesu oživljavanju turističke industrije u zemlji.

Direktor egipatskog Vijeća za starine i antikviteteMostafa Vaziri novinarima je rekao da dvije novootkrivene radionice, od kojih je jedna bila namijenjena balzamovanju ljudi, a druga balzamovanju „svetih životinja“, datiraju iz 30. dinastije i iz Ptolemejevog doba.

Mjesto je otkriveno nakon jednogodišnjih iskapovanja blizu svetilišta boginje Bast u Sakari, gdje se nalaze katakombe s mumificiranim mačkama. To je isto mjesto na kom su arheolozi 2019. otkrili stotine mumificiranih životinja i ljudi.

"Pronašli smo radionice za balzamovanje, jednu za ljude i drugu za životinje, kao i sve alate i pomagala koji su se tada koristili za potrebe mumificiranja. Otkrili smo kamena postolja, glinene posude, obredne posude i natron, jedan od glavnih sastojaka za mumificiranje te trake od platna, kojima su se tijela obavijala", rekao je Vaziri.

Tokom posljednjih iskopavanja u Sakari, arheolozi su otkrili i dvije manje grobnice stare 4.400 i 3.400 godina. Prva je izgrađena za glavnog pisara 5. dinastije, a druga za sveštenika 18. dinastije.

Na oba su prikazane brojne scene iz svakodnevnog života i hijeroglifski znakovi, ističe Ministarstvo za starine i antikvitete.

Egipat je posljednjih godina izveo više velikih arheoloških iskopavanja u Sakari i na ostalim arheološkim lokacijama, što je rezultiralo brojnim veoma vrijednim otkrićima.

Zemlja planira da svečano otvori Veliki egipatski muzej, najsavremeniji objekat koji se nalazi nedaleko od piramida u Gizi. Izgradnja bi trebalo da bude dovršena do kraja godine.

Egipatske vlasti se nadaju da bi mogle da privuku više turista, nakon što se turistička industrija, žestoko pogođena posljedicama pandemije kovida-19 i sukoba u Ukrajini, postepeno počela da oporavlja.

Prihodi od turizma su se u drugoj polovini 2022. popeli na 7,3 milijarde dolara, što je povećanje od 25,7 posto u poređenju sa istim razdobljem prethodne godine.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.