Crna hronika

Žalba SDT proslijeđena drugostepenom sudu

Apelacioni sud uskoro odlučuje o optužnici protiv Stijepovića

Žalba specijalne tužiteljke Lidije Vukčević na odluku Višeg suda da se protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića obustavi postupak za pranje novca u saizvršilaštvu dostavljena je Apelacionom sudu na razmatranje, potvrđeno je iz Višeg suda.

Ilustracija Foto: Pobjeda
Ilustracija
PobjedaIzvor

Istim rješenjem Višeg suda potvrđen je dio optužnice kojim se biznismen Duško Knežević i još pet osoba terete za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca u saizvršilaštvu.

Sudija Višeg suda Radomir Ivanović je ocijenio da je optužnica u odnosu na Kneževića i njegove nekadašnje poslovne saradnike bez greške, dok je u odnosu na okrivljenog Stijepovića konstatovao da SDT nije pribavilo nijedan valjani dokaz da je počinio pranje novca u saizvršilaštvu.

Sa druge strane, tužiteljka Vukčević je u žalbi navela da je nekadašnji saradnik Kneževića, svjedok saradnik Vlatko Rašović, razotkrio Stijepovića koji je u istrazi prećutao da je vratio dolare koje je prethodno dobio od Duška Kneževića jer nije htio da se bavi njihovim konvertovanjem u eure.

Ona pojašnjava da Stijepović u istrazi nije pomenuo da mu je svjedok saradnik Vlatko Rašović donio fasciklu i kovertu u kojoj su se nalazili dolari. Stijepović nije pomenuo ni da je nakon dogovora koji je postigao sa Duškom Kneževićem Rašović došao po te dolare i odnio da ih konvertuje u eure.

Suprotno tvrdnjama SDT-a, sudija Ivanović utvrđuje da nema dokaza da je Stijepović doprinio ostvarenju zajedničke odluke kriminalne grupe Duška Kneževića pranja novca stečenih kriminalnom djelatnošću.

"Postavlja se objektivno pitanje da li je okrivljeni Stijepović trebao i mogao znati da je Knežević Duško novac koji mu je dao u svojoj porodičnoj kući u iznosu od 47.500 eura stekao kriminalnom djelatnošću, jer takvo saznanje on nije mogao crpiti ni iz jednog objektivno provjeravajućeg kriterijuma", navodi se u obrazloženju odluke Višeg suda.

Prema navodima iz optužnice, članovi kriminalne organizacija koju je predvodio Duško Knežević novac iz prljavih poslova ubacivali su u legalne tokove.

Prljav novac je korišćen kao depozit za kredite koje su podizali članove grupe u Atlas i Invest banci Montenegro i predavali ga Dušku Kneževiću.

O ovim nezakonitostima svjedočio je Kneževićev saradnik – šef za opšte poslove u Atlas banci Vlatko Rašović, kojem je dodijeljen status svjedoka saradnika.

Portal Analitika