Crna hronika

Apelacioni sud: Nadležni da ispitaju sve navode iz javnog reagovanja Mugoše, a sudije da poštuju ugled sudijske funkcije

Reagovanje sudije Višeg suda u Podgorici Suzane Mugoše objavljeno u medijima vezano za predmet poznat u javnosti kao „državni udar“, u kojem je iznijela tvrdnju da je odluka Apelacionog suda „kupljena“, neprimjerena je, narušava dostojanstvo i ugled sudijske funkcije i sudstva i povjerenje javnosti u pravosudne institucije, saopšteno je iz Apelacionog suda. 

Apelacioni sud: Nadležni da ispitaju sve navode iz javnog reagovanja Mugoše, a sudije da poštuju ugled sudijske funkcije Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

"Radi istinitog i potpunog informisanja, podsjećamo javnost da je Apelacioni sud Crne Gore kao drugostepeni sud, odlučujući o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Ks.br.14/17 od 09.05.2019.godine, uvažio žalbe branilaca optuženih, pa je povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti ukinuo prvostepenu presudu u osudjujućem dijelu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno sudjenje pred potpuno izmijenjenim vijećem. Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela", kažu u reagovanju.

Navedenu odluku ovaj sud donio je, kažu, na osnovu ovlašćenja sadržanih u članu 407 Zakonika o krivičnom postupku.

"Zbog toga iznenađuje izjava pomenute sudije da je „dodatno uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena na način na koji je ukinuta jer su imali mogućnost da, ako su žalbe bile osnovane, izvedu drugi pravni zaključak i donesu oslobađajuću presudu a nisu to učinili“, s obzirom da joj kao dugogodišnjoj sudiji koja postupa u krivičnom referatu, mora biti poznato da se prvostepena presuda u kojoj su utvrđene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ne može preinačiti, već jedino ukinuti i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovni postupak, kako je u ovom slučaju i postupljeno. Uzdržaćemo se od svakog daljeg komentara, obzirom da je postupak u toku", ističu u reagovanju. 

Radi zaštite dostojanstva i integriteta ovoga suda i sudija, pozivaju "Specijalno državno tužilaštvo da ispita navode pomenute sudije i da od imenovane zahtijeva da dostavi dokaze za svoje tvrdnje, posebno imajući u vidu da iste mogu dovesti do uzmemiravanja javnosti, jer ih javno iznosi jedan nosilac sudijske funkcije, čija je obaveza da svojim ponašanjem doprinosi očuvanju, afirmaciji i unaprjeđenju dostojanstva i ugleda sudijske funkcije i sudstva".

"Podsjećamo da je odredbom člana 254 ZKP-a predviđeno da su službena i odgovorna lica u državnim organima, organima lokalne samouprave, javnim preduzećima i ustanovama dužna da prijave krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, o kojima su obaviještena ili za koja saznaju u vršenju svoje dužnosti. Nepostupanje po ovoj obavezi čini svako lice osnovano sumnjivim za krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela i učinioca iz člana 386 stav 2 u vezi stava 1 KZ ili ukoliko se radi samo o „uvjerenju“ ili netačnim informacijama radilo bi se o krivičnom djelu lažno prijavljivanje iz člana 388 stav 1 KZ-a. Napominjemo da je svaki sudija dužan da svojim ponašanjem u sudu i van suda poštuje i razvija standarde ponašanja koji doprinose očuvanju ugleda suda i izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe, kao i da čuva ugled sudijskog poziva i sudstva kroz pisanu i izgovorenu riječ. Sudiji je zabranjeno da se u vršenju sudijske funkcije ili na javnom mjestu ponaša na način koji nije primjeren vršenju sudijske funkcije i da javno iznosi mišljenje o predmetu koji nije postao pravosnažan. Povreda ovih dužnosti predstavlja teži disciplinski prekršaj propisan članom 108 stav 3 tač. 7 i 13 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Etičkog kodeksa sudija. Na ponašanje sudija u ovom dijelu pazi predsjednik suda po službenoj dužnosti", zaključuju u reagovanju. 

 

Mugoša: I ja sam uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena
38
Mugoša: I ja sam uvjerena da je odluka Apelacionog suda…
20.11.2023 16:46

 

Portal Analitika

Komentari (15)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Nikola_neregistrovani
22.11.2023. 06:15

ZAVADI PA VLADAJ. Znaju Mandić i Knežević kako da se izvuku iz g..... što sami zamutiše sa svojim šefovima iz Srbije i Rusije Nažalost imamo mnogo u pravosuđu koji ne donose odluke po zakonu već po rođačkim, kumovskim, partijskim, nacionalni, vjerskim pripadnostima i debelim kofertama Zaboraviš na zakletvu koju dadoše i svoj ugled i obraz

0
0
M Mojadomovina_neregistrovani
22.11.2023. 04:07

Svi znaju da je Apelacioni sud korumpiran.

0
0
B Boka_neregistrovani
22.11.2023. 04:06

Podrska za sudiju Mugosu, Nijeste joj ni do koljena.

0
0
m montaza_neregistrovani
21.11.2023. 17:15

Ima tu sigurno materijala da bude u drustvu Jovanica

4
10
P Poenam_Dei
21.11.2023. 16:01

Dok Pipun i Mandić pljuju po sudu,sudijama i tužiocima ni da se glasnete. Boli činjenica da je u par rečenica gospođa sudija Mugoša ne samo sada već odavno raskrinkala evidentnu namjeru da se domaći izdajnici oslobode nepočinstva koje su počinili. Višegodišnje u rede,laži i podmetanja vam nijesu bili dovoljni ni za jedno reagovanje. Mislim da ta divna dama ima još ponešto da kaže pa da se o jadu zabavite kao i što ćete sa njom ili bez nje.

12
3
K Krivi_neregistrovani
21.11.2023. 11:14

Njihov mentor Vučić je tada javno rekao da se u CG desio državni udar i dao sve podatke o ruskim spiunima. Ovo da Apelacionim sudom je samo dobijanje na vremenu. Viđećete kad zagusi Vučiću za fotelju kako će prodavali svoje pulene I u sjeveroistočnoj BiH kao I ođe kod nas.

21
2
r roki_dg55_neregistrovani
21.11.2023. 10:55

Sudija g-đa Mugoša je 100% u pravu, vi i Apelaconog suda se viđite, neka vam gicanje!

30
2
č čoče_neregistrovani
21.11.2023. 10:51

I tice na grani znaju da su ovi izdajnici umiješani u državni udar 2016god. Ničija do zore.

27
3
L Ljubo_neregistrovani
21.11.2023. 12:40

@čoče_neregistrovani ....Čak i Saša Sinđelić zna. Ali svjedočio pa polizao.

9
5
S Savo_neregistrovani
21.11.2023. 10:31

Tako je to kada poličari napadaju sudije na najprjaviji način , a nema ko da ih zaštiti.A priča o dostojanstvu sudske profesije je smjjesna u ovom okruženju i mentalitetu ovog naroda. Svako pa i sudija ima pravo da se brani od napada i crtanja meta.

27
2
N Nenad_neregistrovani
21.11.2023. 09:59

Suzana Moguša je primjer pravde i vi iz apelacionog suda joj niste ni do koljena. Ma kakvi vi joj niste do tabana. I bez sudova svatko zna da je bio pokušaj državnog udara od strane ovih Z. Na žalost ti isti Z, zahvaljujući ovakvima iz apelac suda su sada u vlasti. Ali nece dugo, kao ni vi koji ih branite.

38
4
J Jeste_neregistrovani
21.11.2023. 16:12

@Nenad_neregistrovani Odavno već čuvena njena pravda i Vesne Medenice. Privali dolje.

2
13
K Kolumbijanke_neregistrovani
21.11.2023. 21:18

@Jeste_neregistrovani Kokainke

0
1
s sramota_neregistrovani
21.11.2023. 09:42

Dobro je da se Apelcioni sud sjetio ove sramne presude i sutkinje Piletić. Ko je dobio novac iz Rusije, ona ili njen muž? Neko je sigurno dobio i ona je presudila u ime tih dobijenih dolara. Da li se Apelacioni sud mogao ranije pozabaviti ovom presudom i Piletićkom i dolarskim mitom?

39
3
d duro_neregistrovani
21.11.2023. 09:35

Što nereagovaste na izjavu lijepe glave i vojvode

36
2