Društvo

Apel Matice crnogorske: Odbraniti građanski mir u Crnoj Gori

Matica crnogorska, kao nezavisna organizacija posvećena i odgovorna jedino Crnoj Gori i izgradnji njenog identiteta kao multikulturne, građanske, demokratske zajednice i suverene sekularne države, pozvala je sve aktere na crnogorskoj društvenoj sceni – građane, intelektualce, nevladine organizacije, a prije svih političke subjekte i njihove lidere da svojim javnim stavovima i djelovanjem stanu u odbranu građanskog mira u Crnoj Gori.

Apel Matice crnogorske: Odbraniti građanski mir u Crnoj Gori Foto: Facebook
Portal AnalitikaIzvor

Kako iz Matice poručuju, agresija Rusije na Ukrajinu dramatično potresla čitav svijet. Direktne posljedice ovog sukoba, smatraju, prijete i našem regionu.

''Kako god se odvijali naredni događaji, činjenica da je jedna suverena zemlja u srcu Evrope, brutalno napadnuta od svog moćnog susjeda, proizvela je strepnju za svjetski mir'', navodi se u saopštenju.

Oni dalje ističu da se dive junačkom otporu ukrajinskog naroda i pridružuju apelu čitavog miroljubivog svijeta za prekid vatre i izražava poštovanje prema dijelu ruskog naroda koji se javno protivi ratu i agresiji svoje zemlje.

Nadaju se, da će sukob u Ukrajini, i pored tragičnih ratnih stradanja, dovesti do jačanja svijesti o neophodnosti kompromisnog rješavanja sporova u svijetu.

''Savremena Crna Gora se opredijelila za pripadnost evropskoj civilizaciji i demokratiji, i na putu je da se pridruži uniji evropskih država, povezujući svoju bezbjednost uz NATO savez. Zapadni Balkan, u mogućoj daljoj ekalaciji rusko-ukrajinskog sukoba, jedan je od najranjivijih regiona. Opasnost po Crnu Goru, čiji je geopolitički položaj po mnogo čemu sličan ukrajinskom, nikako se ne smije potcjenjivati. Crna Gora je u ovom trenutku izložena izazovima kojima mora odgovoriti strategijom očuvanja svoje nezavisnosti i mira. Kroz istoriju Crna Gora je skupo plaćala svoju slobodu, a domaća nesloga nas je u prošlosti koštala gubitka nezavisnosti, velikih žrtava i posijane mržnje'' navedeno je u saopštenju Matice crnogorske.

Kako ističu, zabrinutost crnogorskih građana i našeg iseljeništva za mir i stabilnost svoje domovine je velika. Danas, napominju u Matici crnogorskoh, ništa nije preče nego mir i očuvanje suvereniteta države Crne Gore.

''Zbog svega toga, Matica crnogorska, kao nezavisna organizacija posvećena i odgovorna jedino Crnoj Gori i izgradnji njenog identiteta kao multikulturne, građanske, demokratske zajednice i suverene sekularne države, poziva sve aktere na crnogorskoj društvenoj sceni – građane, intelektualce, nevladine organizacije, a prije svih političke subjekte i njihove lidere da svojim javnim stavovima i djelovanjem stanu u odbranu građanskog mira u Crnoj Gori. Snažno apelujemo na parlamentarne stranke da pokažu odgovornost i političku razboritost, stavljajući po strani međusobne razlike i nepodnošljivost, a sve u cilju očuvanja naše zajedničke domovine. Jer bi u ovom trenutku radikalni partijski rivaliteti mogli dovesti Crnu Goru do negativnih posljedica nesagledivih razmjera'', dodaje se u saopštenju.

Situacija, kažu u Matici crnogorskoj, od svih nas traži hladne glave i razumno promišljanje, služenje opštem interesu.

"A prije svega napor da se što prije formira Vlada i konstituišu institucije koje bi pomogle prevladavanju krize u funkcionisanju države", zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika