Politika

Pozvali međunarodnu zajednicu da razmotri direktniju pomoć Crnoj Gori

Apel civilnog sektora: Politički subjekti da pokažu državničku zrelost

Institucionalna i politička kriza u našoj državi se svakim danom pogoršava, koja ozbiljno prijeti urušavanju pravnog sistema Crne Gore. Politički subjekti moraju pokazati političku i državničku zrelost kako se trenutna pravna nesigurnost ne bi dalje produbljivala, već vodila rješenjima koja su u korist građana, ističe se u saopštenju koje potpisuju Građanska alijansa, ADP Zid, LGBT Forum progres, ROM „Phiren Amenca – Koračajte s nama“, Inicijativa mladih za ljudska prava, LGBTIQ Socijalni centar.

Apel civilnog sektora: Politički subjekti da pokažu državničku zrelost Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Politički dijalog je, kako su istakli, neophodan kako bismo izašli iz trenutnog stanja koje “može imati trajno loše posljedice po kompletno društvo, ali i predstavljati ozbiljnu kočnicu na putu ka Evropskoj uniji”.

Naglasili su da je rješavanje pitanja pravosuđa jedan od hitnih koraka koji se “moraju preduzeti u tom pravcu i politički subjekti ga moraju tretirati kao prioritet”.

„Ukazujemo i na izraženu zabrinutost međunarodnih partnera koji jasno ukazuju na odgovornost političkih subjekata i pozivaju na dijalog radi rješavanja nastale situacije. Ukoliko ipak ne uspiju doći do dijaloga, vjerujemo da međunarodna zajednica u Crnoj Gori treba da razmotri i direktniju pomoć u procesu uspostavljanja dijaloga i ustavne ravnoteže Crne Gore“, ističu u saopštenju.

Pozvali su i kolege iz civilnog sektora da daju svoj doprinos u pronalaženju najboljeg rješenja, ali i akademsku zajednicu, koja se, ocijenili su, mora aktivnije uključiti u uspostavljanje institucionalne i funkcionalne demokratije.

„Želimo da vjerujemo da je Crna Gora dovoljno demokratski zrela i da ipak može riješiti nastalu situaciju u duhu demokratskih država i u skladu sa demokratskim standardima“, zaključuju u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L Lingo_neregistrovani
03.11.2022. 09:11

Ne zeli Vlada dogovor oko ustavnog suda vec preglasavanjem pokusava nametati svoje kandidate. To je sve ista matrica iskljucivosti, ignorisanja i obmane, a nikako dogovora, kao i u slucajevima Temeljnog ugovora, neustavnih smjena ljudi koje je targetirala Rusija, neustavne izmjene zakona o predsjedniku, antievropske izmjene tuzilackih zakona itd.

7
0