Politika

Stav

Antievropska alternativa

Profilisana antievropska većina možda konačno i otrijezni "zbunjeni" Zapad, a građane liši pijačnih zabluda

Antievropska alternativa Foto: Gradski portal
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Politička kriza nikako da pokaže znake posustajanja. Umjesto toga cijelo društvo konstantno probija granice političkog i društvenog apsurda. Dužina trajanja krize potpuno je obesmislila sve napore da se ona konačno i riješi. 

Bezidejno izgledaju pozivi međunarodnih partnera na dijalog, istovremeno i dalje oklijevajući da se aktivnije uključuje u probleme za koje su djelimično i sami odgovorni. Jednako sumanuti i patetično tragični su pokušaji da se među betoniranom antizapadnom većinom nađu tragovi evropske politike. 

Plaši odsustvo bilo kakve odgovornosti za zastoj u evropskim integracijama

Ohrabreni velikodušnošću Aleksandra Vučića i nadom u vaskrsenje Ruskog sveta - takozvana avgustovska većina isijava antievropsku politiku i državu pretvara u političku tajgu. Reklo bi se da sa istoka ne stiže ništa novo. Ništa drugačije od onog što je u etapama stizalo od 1948. kao podrška sistemu destrukcije. 

Magla političke zluradosti koja pokušava da opravda članstvo u Otvorenom Balkanu čak i onda kad od njega odustaju posljednji unajmljeni komesari, a javno ga se odriču i slučajni ministri u želji da sebe opravdaju pred, za njih naivnom, međunarodnom zajednicom. Tradicionalna uporišta antievropske politike su u punom naponu. Za njih je ovo posljednja šansa da opravdaju grotesknu ulogu predvodnika državne izdaje po modelu vikend ratnika iz Bosne i Hrvatske. 

Ne propuštaju priliku ni medijsko-obavještajni pokrovitelji udaljavanja Crne Gore od Zapada da demonizuju cijeli jedan pokret lijepeći etikete lišene ikakvog uporišta u realnosti. Teško je u većini od 41 prepoznati i zrno evropske i odgovorne politike na koju društvo može računati u budućnosti. 

Posljednja prilika za popravni ispit, ako ga uopšte tako možemo kvalifikovati, je glasanje o spornom Zakonu o predsjedniku čija ustavnost i stvarna namjera ne zahtijevaju poznavanje Monteskjea.

Bezidejno izgledaju pozivi međunarodnih partnera na dijalog

Posebno plaši odsustvo bilo kakve odgovornosti za zastoj u evropskim integracijama koje su postala zamjena za ritualno prizivanje kiše u nekim drugim civilizacijama. Međutim, ova kao i ostale krize, do kraja otkrivaju političku suštinu aktera na javnoj sceni. Agresija i politička vulgarnost postali su zaštitni znak stamene većine kojoj je jedini faktor kohezije destrukcija i vjernost onoj drugoj konstanti crnogorske istorije. 

Međutim, kao i u drugim sličnim ciklusima ne treba napustiti ideju o pruženoj ruci. Suverenistički blok treba da do kraja istraje u pokušaju da se traži bar embrionalni element evropske politike na "drugoj strani", ali bez upadanja u zamku kompromisa na dugoročnu državnu štetu. 

Profilisana antievropska većina možda konačno i otrijezni "zbunjeni" Zapad, a građane liši pijačnih zabluda.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Milogorac1999_neregistrovani
01.12.2022. 14:31

Kakav tekst!

10
0
l luj_lucas_2233_neregistrovani
01.12.2022. 14:02

G. D. Kalezic to vrlo jasno, otvoreno i razumno "detektira", opise i pojasni, to je tako ocito, a ako nekima to i dalje nije jasno, neka kraticu OB/koja znaci "otvoreni balkan", pretvore u znacenje "Okupatori Buducnosti" (C. Gore, dakako), i tada mozda ipak "progledaju" i opamete se, politicki, dakako.

16
1
V Valter_neregistrovani
01.12.2022. 08:14

Podanička efikasnost, popularna disciplina

8
11
R Rukfaš_neregistrovani
01.12.2022. 05:23

Bilo je u nekim periodima nagovještaja o evropejstvu dijela Demokrata. Ali se to izgubilo. Bilo je njihovog otvorenog protivljenja AV miroplačivom. Otvoreno su se protivili OB-u. Sada ćute. Branili su Ustav k'o da su ga oni pravili. Danas se ne čuju. Nema nama nikoga do nas samih... Pa koliko god da nas je...

27
3
S Svjedok_neregistrovani
01.12.2022. 00:09

Moramo istejati ili nestati, nemao izbora, osim izbora!

29
3
E Ena_neregistrovani
01.12.2022. 10:57

@Svjedok_neregistrovani Izbori su bili i na njima ste pukli ...

1
12
N Nemcy_neregistrovani
01.12.2022. 14:32

@Ena_neregistrovani 🤣🤣🤣pukli kaoooo tiiiii...🤣

6
1
N NovakRamov_neregistrovani
30.11.2022. 23:40

Bravo Danilo svaka ti je ka u Mila.Da je 🇲🇪 vječna.

25
3