Region

Angažuju jastreba da rastjeruje vrane: Hrvatska našla rješenje za problem

Grad Koprivnica angažovala je poznatog sokolara iz Zagreba Vitolda Košira, čiji će jastreb pokušati da spriječi gnežđenje vrana u gradskom centru, koje stvaraju probleme građanima i komunalnim službama, rekli su u JP "Komunalac".

Angažuju jastreba da rastjeruje vrane: Hrvatska našla rješenje za problem Foto: Shutterstock
Portal AnalitikaIzvor

Namjera je da Koširov jastreb Špela, vrste Harisov jastreb, samom svojoj prisutnošću otjera nametljive vrane i preventivno djeluje na njihovo gnežđenje u centru grada. Angažovale su ga koprivničke gradske vlasti u saradnji s „Komunalcem“.

Sokolar će tokom idućih nekoliko dana u različito vrijeme obavljati biološku zaštitu upotrebom ptice grabljivice.

Riječ je, kako pojašnjavaju, o neinvazivnoj i prirodnoj metodi koja se duže vrijeme koristi na javnim površinama s ciljem smanjenja populacije vrana. Košir je prvo detektovao mjesta u gradu i broj vrana, a u ponedjeljak je počeo s njihovim rastjerivanjem.

Vrane i ostale ptice koje jastreba smatraju prijetnjom, vrlo brzo ga opaze i pobjegnu. Jastrebovi preleti gradskog parka i okoline rade se u nekoliko navrata i u različito doba dana, kako bi vrane stekle utisak da park više nije sigurno mjesto za njih, nakon čega odlaze, kažu iz Komunalca. Napominju da se ova vrsta zaštite sprovodi u više navrata i da je vrlo efikasna, piše Hina. 

Uz jastreba, sokolar Košir koristi i druge vrste ptica, poput orla kojeg je dovezao u Koprivnicu, ali, kako kažu, do sada nije imao posla.

Portal Analitika