Politika

"Fond bruto plata je povećan za pet miliona eura"

Anđušić: RUP najbrutalniji primjer partijskog zapošljavanja

Rudnik uglja Pljevlja predstavlja sinonim za partijsko zapošljavanje i za koruptivne aktivnosti vezane za sklopljene ugovore u tom preduzeću, kazao je na konferenciji za medije poslanik DPS-a Mihailo Anđušić. 

Anđušić: RUP najbrutalniji primjer partijskog zapošljavanja Foto: Screenshot
Portal AnalitikaIzvor

"Prvi pravac je brutalno partijsko zapošljavanje, a drugi su štetni ugovori koji ukazuju na korupciju", naveo je on. 

Broj radnika je, dodaje, drupliran. 

"Prije nego je postavljen novi menadžment ovog preduzeća, 2019. godine, u Rudniku je bilo zapošljeno 670 radnika, 2020. godine u toj kompaniji je bilo zapošljeno 860 radnika, 2021. godine 1.045 radnika, 2022. godine 1.170 radnika, a 2023. godine 1.260. radnika. To je apsolutni rekord partijskog zapošljavanja u istoriji preduzeća elektroenergetskog sektora. Na današnji dan projekcije su da je u ovom preduzeću zapošljeno 1.400 radnika”, kazao je Anđušić. 

Dodaje da je fond za bruto plate povećan za pet miliona eura. 

Kaže da još nevjerovatnije djeluju potpisani koruptivni ugovori, podsjećajući na onaj potpisan sa Elektroprivredom Srbije, po kome je velika količina uglja isporučena po višestruko nižim cijenama od tržišnih u tom trenutku.

“Nakon toga slijede skandalozne aktivnosti potpisivanja menadžmenta preduzeća od strane tadašnjeg izvršnog direktora sa famoznom ukrajinskom porodicom Petrošenko koja je osnovala fiktivnih preduzeća koja su potpisala niz ugovora sa Rudnikom uglja”, kaže Anđušić. 

Pojašnjava da se, nakon nekoliko ugovora koji je RUP potpisa sa Oleksanderom Petrošenkom takođe po višestruko nižim cijenama uglja, osniva nova firma od strane supruge ovog ukrajinskog državljanina koja potpisuje istorijski, najveći ugovor o isporuci uglja vrijedan milion i 200 hiljada tona uglja. 

"To ne bi bilo čudno, da nismo došli do podataka o kojima smo već informisali javnost da je, uvidom u Registar privrednih subjekata Srbije,  ta firma formirana svega nekoliko dana prije nego je zaključen jedan ovakav ugovor. Osnivački ulog te firme je bio 1,7 eura. Dakle, menadžment RUP-a je potpisao ugovor od 62 miliona eura sa kompanijom koja je bila stara svega dva dana”, naveo je. 

Istakao je da se ukrajinski bračni par više ne nalazi u Crnoj Gori, te da su ostali dužni državi 30.000 eura, a Rudniku uglja 15.000 eura. 

Pozvao je tužilaštvo da reaguje na prijave koje DPS podnijela.

"Pozivamo ih da spriječe totalno uništenje ovog preduzeća, koje će se u narednom periodu zasigurno desiti, ukoliko ne bude njihove reakcije", kazao je Anđušić.

Na snazi ozbiljno uništavanje državnih resursa

Upitan o CEDIS- u i Elektroprivredi, Anđušić je rekao da osam preduzeća u državnom vlasništvu bilježi pad likvidnosti.

"Čuli ste stavove ministra, koji na momente djeluje iskreno i povuče neki potez koji može da u javnosti obezbijedi utisak da će neko da odgovara, a odgovaraju tako što bivaju nagrađeni mjestima u organima upravljanja ovih preduzeća. Na snazi imamo ozbiljno uništavanje državnih resursa koje govori o odnosu većine i Vlade prema njima", kazao je Anđušić. 

Još nije poznat datum sastanka partija o rješavanju krize u Šavniku

Govoreći od Šavniku, Anđušić je kazao da je DPS spremna je na dijalog u cilju rješavanja političke krize, ali do danas nije predložen bilo kakav datum održavanja sastanka predstavnika parlamentarnih partija. 

Inicijativa Čarapića je, prema njegovim riječima, pompezno najavljena. 

Ta inicijativa, kako je dodao, nije se odnosila na dijalog u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, već na dijalog van tog skupštinskog tijela.

Anđušić je naveo da su iz DPS-a bili precizni i poručili da prihvataju taj dijalog uz uslov da Vlada povuče svoju odluku o prinudnoj upravi.

„Ostavili smo prostor da razgovaramo na tu temu. Ostavljam vama da prosudite koliko su ozbiljni bili u toj namjeri, do danas nije se niti inicirao niti organizovao niti predložio bilo kakav datum za rješavanje tog problema“, kazao je Anđušić.

To, kako je rekao, na najbolji način govori o ozbiljnosti funkcionisanja parlamentarne većine.

„U svakom slučaju, što se nas tiče spremni smo za takvu vrstu dijaloga, ali lopta je u dvorištu Vlade i parlamentarne većine“, poručio je Anđušić.

Na pitanje novinara da li imaju informacije o sastanku koji bi trebalo da se održi 29. aprila, on je odgovorio da nemaju tačan datum.

„Mi ga čekamo sve ovo vrijeme, kao i ostali što ga čekaju“, naveo je Anđušić.

Portal Analitika