Društvo

Godišnjica početka rada prvog informativnog portala u Crnoj Gori

Analitikinih 13: I dalje dosljedno na strani istine

Na ovaj dan posebno ponosni što smo i u vremenu kada su kriterijumi često srozani zarad „klika više“ ostali vjerni staroj dobroj novinarskoj školi i tako učvrstili vaše povjerenje

Analitikinih 13: I dalje dosljedno na strani istine Foto: PA
Rosanda Mučalica
Rosanda MučalicaAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Najstariji informativni portal u Crnoj Gori, Analitika, danas obilježava 13 godina postojanja. 

Okrenuli smo još jedan krug. I to kakav! Na rolerkosteru brojnih iskušenja koje je crnogorskom društvu donijela 2022. i mi smo dijelili iste izazove neumorno tragajući za činjenicama i istinom, često skrivenom iza koprene vlasti. Bili smo nekad više, nekad manje uspješni u tom poduhvatu, ali nezaustavljivi u krajnjem cilju da čitaocu ponudimo pravovremenu i tačnu informaciju… 

U vrtlogu društveno-političke krize u zemlji uspjeli smo da ostanemo dosljedni najvišim standardima novinarske profesije. Onim na kojima je 7. decembra 2009. godine i iznikao ovaj portal.

Ostajemo na istom putu kojim je Analitika krenula prije 13 godina

Posvećeno, profesionalno i složno, mali tim portala i u proteklih 365 dana dodatno je učvrstio Analitiku na medijskoj sceni Crne Gore gotovo duplirajući broj čitalaca i nastavljajući kontinuirani rast u svim segmentima djelovanja. Kredibilnost van granica zemlje potvrđujemo i ove godine kao jedini crnogorski portal u konkurenciji za najbolji u regionu.

Svakodnevno kritikujući i preispitujući poteze vlasti (ne, to nije opoziciono djelovanje, već novinarstvo u svakoj normalnoj državi) zavrijedili smo i mjesto među „nepodobnim“ medijima po sudu odlazećeg premijera. Zahvaljujući toj „privilegiji“ Analitika je u protekloj godini više puta bila na meti prijetnji i kleveta sa, kako ono kažu, najviših adresa. Ne mali broj puta brutalno su targetirani i naši kolumnisti iz redova uglednih intelektualaca, umjetnika regionalnog renomea i neumornih boraca za građanska prava i slobode. Nijesu nas ni uplašili ni ućutkali. Naprotiv. Objektivno i pravovremeno nastavili smo, a tako će biti i ubuduće, da služimo istini.

Iza nas je mnogo truda, vremena i energije uloženih kako bismo došli do pravih i provjerenih informacija, kvalitetnih priča i korisnih tekstova. Ispred nas su brojne ideje koje planiramo da realizujemo kako bismo rasli, uprkos turbulentnim i neizvjesnim vremenima koja živimo. 

Kako uspjeh nameće i veće izazove, a proteklih 13 godina Analitike pokazale su da je portal uvijek stremio da ide ukorak s vremenom, tako ćemo 2022. pamtiti i po prvom Twitter Space-u koji je organizovao jedan crnogorski medij.

Uz zero fake news uređivačku politiku, ostajemo na istom putu kojim je Analitika krenula prije 13 godina, njegujući novinarsku profesionalnost i kvalitet, cijeneći svakog čitaoca, forsirajući pluralizam glasova i mišljenja, poštujući pravo na kritiku. 

I tako u novi krug. U nove izazove. Na ovaj dan posebno ponosni što smo i u vremenu kada su kriterijumi često srozani zarad „klika više“ ostali vjerni staroj dobroj novinarskoj školi i tako učvrstili vaše povjerenje, zaslužili vašu pažnju i ostali u vrhu najčitanijih i najuticajnijih medija u Crnoj Gori. 

Portal Analitika