Region

Čanak: Internacionalizovati pitanje Vojvodine

Izvor

- Nedvosmisleno nam je poručeno da Vojvodina više ne može da izdaje ni pecaroške dozvole. I mi sad moramo da se branimo, a kako naša prava više ovde nema ko da zaštiti, internacionalizacija pitanja Vojvodine je neminovna - rekao je Čanak u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da se Vojvodina uzdala u politički sistem u Srbiji, ali se to uzdanje "očigledno razbilo o bahatost beogradskih vlastodržaca i njihovih poltrona".

- Poslije samo jednog i to nedovršenog kruga izbora, jer nova vlada još nije formirana, već se demontira sve što je mukotrpno nakapljavano 12 godina. E, to neće moći - istakao je Čanak.

Prema njegovim riječima, u izbornoj kampanji ništa nije obećavao, već je "samo svirao tamburu"

- I na njoj sam odsvirao pjesmu "Mlada Vojvođanka". A stara dobra izreka kaže: Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju! - rekao je Čanak.

Prema njegovoj ocjeni, očigledno je da u Vojvodini "u velikoj većini" žive ljudi koji ne pristaju na zatiranje pokrajinskih specifičnosti.

Čanak je priče o vojvođanskom separatizmu nazvao "budalaštinama".

- Nema ovdje separatizma, to su budalaštine, ali ja kao Srbin iz Vojvodine osjećam svoju posebnost. A mi tražimo samo jednu elementarnu civilizacijsku tekovinu: pravo da odlučujemo o svojim resursima - poručio je Čanak.

Prema njegovim riječima, Ustav Srbije iz 2006. godine je donijet "na prevaru" i protivno volji građana Vojvodine.

- Vještačka je to i lažna tvorevina, koja nema nikakve veze sa stvarnošću, nego služi samo zato da bi se primjenjivala stara pašićevska filozofema zakoni su za protivnike - rekao je predsjednik LSV.

Foto: AFP

Portal Analitika