Kultura

Muzej ove godine obilježava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je počeo saradnju sa Pokemonima

Amsterdam: U Muzeju Van Goga izloženi Pokemon likovi u post-impresionističkom stilu

Muzej Van Goga u Amsterdamu počeo je saradnju sa kompanijom Pokemon, tako da će japanski crtani likovi oslikani u stilu post-impresionizma visiti u muzeju.

Amsterdam: U Muzeju Van Goga izloženi Pokemon likovi u post-impresionističkom stilu Foto: EPA
Portal AnalitikaIzvor

Muzej ove godine obilježava pedesetu godišnjicu, u okviru koje je počeo saradnju sa Pokemonima, animiranom serijom koja je uspjela da osvoji srca mnoge djece, prenosi AJB.

Inicijatori saradnje tvrde da Pokemoni i Van Gog imaju sličnosti, jer je, kako navode, umjetnik imao veliko divljenje prema svemu što dolazi iz Japana, a japanska grafika ga je naučila da drugačije gleda na svijet i umjetnost. Privlačile su ga velike površine u moćnim bojama, svakodnevne teme i detalji iz prirode.

„Mislim da ne možete proučavati japansku umjetnost, a da ne postanete mnogo srećniji i zadovoljniji. To nas vraća prirodi, uprkos našem odgoju i radu u svijetu punom konvencija“, napisao je Van Gog u pismu svom bratu Theu u septembru 1888, navodi Muzej.

Kako se dodaje, kroz razne aktivnosti oko Pokemona, djeca mogu da se upoznaju sa Van Gogovom umjetnošću na nov način, kako online tako i u samom muzeju.

Neka od njegovih najpoznatijih djela bila su inspiracija za šest slika koje su umjetnici napravili od Pokemona. Na primjer, Pikachu se može vidjeti u djelu inspirisanom autoportretom iz 1887. godine sa sivim filcanim šeširom, a drugi likovi se opuštaju u djelu inspirisanom slikom „Spavaća soba“ iz 1888.

„Ova saradnja omogućava najmlađima da se upoznaju sa Van Gogovom umjetnošću i životnom pričom”, kaže Emili Gordenker, generalna direktorica muzeja.

Mathieu Galante iz kompanije Pokemon izjavio je da postoji snažna veza između inspiracije koja stoji iza Pokemona i nekih od najpoznatijih djela Vinsenta van Gogh.

„Uz ovu saradnju, nadamo se da će djeca otkriti i uroniti u svijet umjetnosti kroz fantastična djela Van Goga i Pokemona“, dodao je Galante.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.