Društvo

Amfilohiju književna nagrada „Izviiskra Njegoševa“

Izvor

“Niko poslije Njegoša nije vidio Vidovdan, Kosovo i Kosovski zavjet kao žižnu tačku ne samo naše duhovnosti, već i cjelokupnog našeg bića, naše istorije, predanja i vaskrsenja, pa i budućnosti ako je imamo, kao mitropolit Amfilohije. Niko nije tako neraskidivo povezao svetosavlje i Kosovski zavjet međusobno, kao on. I nije to učinio samo u jednoj knjizi, niti samo u sjajnom kosovskom četvoroknjižju, već u cjelokupnom svom djelu, a ono je jedno od najzamašnijih i najdubljih koje imamo.”-ovako je u utorak na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu dr Jovan Delić objasnio odluku žirija da se nagrada „Izviiskra Njegoševa“ dodijeli mitropolitu Amfilohiju Radoviću. On je ovo priznanje dobio za svoja izabrana djela u 16 knjiga koja su, u izdanju „Svetigore“, objavljena tokom prethodne tri godine.

- Mudrost je u kratkoći, i onaj ko dublje osjeća božju promisao taj mnogo ne priča. Mi koji smo tu negdje pokušavamo da zasijenimo riječima, ali one nisu mjera ni čovjeka, niti same istine - istakao je laureat. - Sigurno je da je dodir bio dublji bilo bi manje knjiga koje sam napisao.

Član žirija Milutin Mićović smatra da je mitropolit Amfilohije nasljednik vladike Nikolaja Velimirovića i oca Justina Popovića, koji su u srpskom narodu održali duhovni temelj da se ne raspadne.

Svečanosti su prisustvovali mnogi crkveni velikodostojnici i ugledne ličnosti iz javnog života. Nagrada, koju dodjeljuju Eparhija budimljansko-nikšićka i Modna kuća „Mona“, mitropolitu Amfilohiju će biti uručena na Dan svetog Vasilija Ostroškog pišu Večernje novosti.

Portal Analitika