Društvo

ISPRAVLJEN NETAČNI TEKST

Amfilohije promovisao nadriljekarstvo

Ovaj tekst je demanti, ispravka netačnih navoda - naslov i tekst su promijenjeni, odgovaraju činjenicama i prezentirani su na način da se uoči da je izvršena ispravka prethodno netačnih navoda.

Amfilohije promovisao nadriljekarstvo Foto: Slobodna Hercegovina
Mitropolija crnogorsko-primorskaIzvor

Informaciju koju je prenijela MCP SPC na svom sajtu, a koju je Portal Analitika preuzela ne navodeći izvor sadržala je neutemeljene preporuke za liječenje panedmije koronavirusa.

Originalnim naslovom se promovisalo nadriljekarstvo i čitaocima nije skrenuta pažnja da je u pitanju zabluda.

ORIGINALNI TEKST OBJAVLJEN NA PORTALU ANALITIKA

Amfilohije: Molitvom i zvonima se boriti protiv pandemije

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije je naložio da se na kraju svakog bogosluženja, prije samog otpusta, naglas čita molitva protiv epidemije, sastavljenu od strane Njagove Svetosti Patrijarha rumunskog g. Danila.

„Takođe, kako nam svjedoči drevno crkveno predanje o zvonjenju zvona za vrijeme raznih epidemija (npr. kuga i španjolka), nalaže vam se da u svim hramovima u periodu od 08:00 do 20:00 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa, zvone zvona (u trajanju od 5 minuta) do okončanja epidemije. Blagotvornost ove prakse potvrđuju i naučna istraživanja koja je u svoje vrijeme sproveo ruski naučnik i ekolog Fotije Jakovljevič Šipunov: ”Crkvena muzika, a naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje. U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom. Molimo se pred desnicom Svetog Jovana Кrstitelja i ćivotom Svetoga Petra, da nam u ovom časnom postu svima podari pokajanja, kao i za zdravlje svih vas i svega naroda“, istakao je Amfilohije.

Portal Analitika