Društvo

MCP VEĆ ISPOSTAVLJA ZAHTJEVE: Prvi čovjek SPC najavio naredne poteze Mitropolije u širenju svetosavlja

Amfilohije hoće kapelu na Lovćenu, ali i Filermosu i crkvu nasred Cetinja

Nijesu se ohladile strasti od dvodnevnog postizbornog sijanja straha po Crnoj Gori, zastrašivanja pripadnika manjinskih naroda, slavljenja pod zastavom druge države, veličanja Dragoljuba Mihailovića i Pavla Đurišića, najavi revidiranja istorije, a prvi čovjek Srpske crkve u Crnoj Gori najavljuje nastavak širenja svetosavlja i poništavanja svih antifašističkih tekovina

Amfilohije hoće kapelu na Lovćenu, ali i Filermosu i crkvu nasred Cetinja Foto: Foto: Pobjeda
Tanja Pavićević
Tanja PavićevićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović indirektno je najavio sprovođenje Načertanija Ilije Garašanina, što SPC, kao i 1918. godine, može da pretoči u djelo samo uz pomoć i logistiku nove vlade.

Nijesu se ohladile strasti od dvodnevnog postizbornog sijanja straha po Crnoj Gori, zastrašivanja pripadnika manjinskih naroda, slavljenja pod zastavom druge države, veličanja Dragoljuba Mihailovića i Pavla Đurišića, najavi revidiranja istorije, a prvi čovjek Srpske crkve u Crnoj Gori najavljuje nastavak širenja svetosavlja i poništavanja svih antifašističkih tekovina na kojima počiva savremena, moderna, multinacionalna i multikonfesionalna Crna Gora.

KAPELA KARAĐORĐEVIĆA

On je prekjuče u Dajbabama najavio obnavljanje kapele Aleksandra Karađorđevića na Lovćenu, ali i gradnju crkve Svete Trojice na prostoru između Biljarde i Vladinog doma na Cetinju, u kojoj, kako je kazao, planira da pohrani tri relikvije.

– Da obnovimo i crkvu na Lovćenu. Sada podižemo i crkvu patrijarha Gavrila u njegovom selu Vrujcima. Pa sada, prije nego što se vratimo na Lovćen, što će, nadam se, biti iduće godine, da podignemo prvo 20. crkvu koja je sletjela sa Lovćena - navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Prvi čovjek Srpske crkve u Crnoj Gori nije objašnjavao razloge zbog kojih srpski kralj nakon okupacije Crne Gore nije uzeo ni u razmatranje obnovu Njegoševe kapele koju su Austrougari oštetili 1916. godine, već je odlučio da napravi svoju zadužbinu, koja je prije svega bila simbol odluke nelegitimne Podgoričke skupštine.

Umjesto toga, najavio je Amfilohije nove gradnje, među kojima su i podizanje crkve Svete Trojice na Cetinju, gdje planira da pohrani tri relikvije, od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

FILERMOSA

– Podsjećam na amanet kralja Nikole i na položen temeljac za crkvu Svete Trojice između Biljarde i Vladinog doma, a u toj crkvi trebaju da budu pohranjene tri najveće svetinje Cetinjskog manastira - kazao je Amfilohije.

Nije u Dajbabama objasnio kako misli da uzme i izloži ikonu Bogorodice Filermose, naročito u svjetlu činjenice da ova relikvija pripada Malteškom redu, čiji predstavnici prije deceniju i po nijesu od države Crne Gore tražili da im se njihova svetinja vrati, već samo da bude izložena u prostoru kojim ne gazduje SPC.

Objašnjenje, kako misli da uzme ikonu iz Narodnog muzeja, dobili smo prije par dana - preko video snimka koji je kružio društvenim mrežama - a, na kome se vidi kako Amfilohije, okružen sveštenstvom i sa nekoliko civila, nekog od prisutnih tituliše kao ,,budućeg direktora Narodnog muzeja“.

Prvi čovjek SPC u Crnoj Gori se u Dajbabama osvrnuo i na ranohrišćansku bogomolju na Zlatici, nastalu prije hrišćanskog raskola 1054. godine, na koju MCP mimo svih propisa polaže pravo, a zbog koje su, uz podršku SPC i države Srbije, tužili državu Crnu Goru i izgubili spor pred Strazburom, a najavio je i nove radove.

– Predstoji obnavljanje i drugih svetinja, a naročito manastira na Briskoj Gori koji je srušen od strane bezbožne vlasti – kazao je Amfilohije Radović.

Kako se navodi na sajtu MCP SPC, Amfilohije je istom prilikom pozvao hrišćane da se ,,junački i muški drže“, osvrnuo se i na kneza Lazara i ,,njegovo opredjeljenje za vječno carstvo nebesko“, te kazao vjernicima, tumačeći jevanđelsku priču o vinogradima, kako ,,vjerni dobijaju blagoslov i zadobijaju život vječni“.

GORSKI VIJENAC PONOVO U IGRI

Dan nakon Amfilohijevog obraćanja pastvi u Dajbabama, sa identičnim graditeljskim idejama istupilo je i nevladino udruženje ,,Kosovski lug“ koje traži da se od kamenja razrušene kapele Aleksandra Karađorđevića ponovo napravi kapela i postavi - na vrh Lovćena.

– Sada, kada je taj duh, antitradicionalni i skorojevićki, izgubio smisao i ovdje, kod nas, u Crnoj Gori, vjerujemo kako će uskoro kamenje razrušene kapele, koje je odloženo na Ivanovim koritima pored hrama Preobraženja Gospodnjeg i gumna koje je uzeto kao scenski osnov Gorskog vijenca, ustati i vratiti se na planinu, da ponov krasi Lovćen - navodi se u saopštenju koje potpisuje protojerej-stavrofor Dragan Stanišić.

Portal Analitika