Društvo

Američki i naši arheolozi otkrivaju tajne podmorja kod rta Skočiđevojka

Izvor

Proteklih godina istraživano je podmorje Bokokotorskog zaliva i dalje sve do dijela budvanskog akvatorija. Na tom području otkriven je dvadeset jedan arheološki podvodni lokalitet, iz različitih perioda istorije, od antike do modernog doba, kaže za Portal Analitika mr Dejan Gazivoda, saradnik za sektor arheologije u Centru za konzervaciju i arheologiju.

Da je tehnika veliki saradnik arheologa kada je podvodna arheologija u pitanju potvrđuje i podatak da će se detektovanje obaviti multizračnim istraživanjima specifičnih područja crnogorske obale koje prati ROV verifikacija anomalija i sakupljanje uzoraka radi određivanja porijekla, odnosno starosti nalazišta, objašnjava Gazivoda.

02herkules

-Američki i naši arheolozi će prvo skenirati morsko dno, pri čemu su u mogućnosti da uoče određene anomalije, koje mogu biti potencijalni podvodni arheološki lokaliteti. U drugoj fazi,  daljinski upravljano vozilo ROV (engl. Remotely Operated Vehicle - ROV), model Seaeye Panther XT, upućuje se da utvrdi radi li se o arheološkim lokalitetima, kaže Gazivoda, naglašavajući da na taj način arheolozi stiču predstavu o crnogorskom podmorju i trude se da utvrde  precizan broj arheoloških lokaliteta u našim teritorijalnim vodama.

Pouzdana tehnika i iskustvo našeg i američkog tima u prošlogodišnjoj kampanji dovelo je za samo dvadesetak dana do otkrića čak četiri brodoloma i to na dubinama od 50 do 100 metara.

Posebno je vrijedno otkriće trgovačkog broda iz 4. vijeka prije nove ere sa tovarom raznovrsnih amfora, ali su i ostali arheološki nalazi izuzetno značajni, jer svi pripadaju dalekoj prošlosti. Tako je otkrivena velika olupina sa relativno dobro očuvanim amforama koje čine rimski tovar i pripadaju tipu Lamboglia 2. Takođe, istraživači su pronašli i grčki tovarni brod dužine 11 metara, a koji je ustvari modernizovani trgovački brod iz Rimskog doba. On je prevozio samo amfore, a analize su pokazale da pripadaju opštem tipu amfora sa Rodosa. U njima se prevozilo vino, a datiraju se u period od kraja 1.v.n.e. do sredine 2.v.n.e.

02amfore

Kako je naše podmorje malo istraživano, otkrića u protekle tri godine, koja je sprovela ekipa američkih i domaćih stručnjaka, tim prije su važna da bi se dobila potpunija slika prošlosti ovog dijela Mediterana. Poznato je da je arheologija kopna neodvojiva od one na moru i da su ovi prostori bili stjecišta burne istorije. Ipak, i najoptimističnije istraživače iznenađuje podatak po kome je u podmorju Boke Kotorske otkriveno tako mnogo brodoloma.

“Herkules” opremljen savremenom tehnologijom i timom željnim istraživanja ovog puta pretražuje dubine u okolini Budve, a što će otkriti saznaćete za dvadesetak dana, kaže na kraju arheolog mr Dejan Gazivoda.

02timhercules
Portal Analitika