Svijet

Amerikanci optuženi za trafiking djecom

Izvor

Optuženi Amerikanci, od koji većina pripada baptističkoj crkvenoj organizaciji iz američke države Ajdaho, odvedeni su u zatvor u prijestonici Haitija, Port-o-Prensu nakon što su danas izvedeni pred sud. Kok je izjavio da će sudiji biti potrebno tri mjeseca da donese presudu i dodao da je tužilac podigao optužnicu zato što su sa Amerikancima prilikom prelaska granice u kombiju bila djeca. Za ovakvo krivično djelo, prema haićanskom zakonu, sleduje kazna između pet i 15 godina zatvora.

Američki misionari odbacuju optužbe za umiješanost u trgovinu djecom, insistirajući da su pokušali da pomognu djeci bez roditelja, ali se u međuvremenu ispostavilo da mnoga od te djece nisu siročad i da su neke od njih roditelji dobrovoljno poslali sa misionarima, ne znajući za moguće loše posljedice.

- Očekujemo da će božja volja biti sprovedena, i da ćemo biti oslobođeni. Unaprijed se radujemo onome što će Bog uraditi sa nama - rekla je Lora Silsbi, jedna od optuženih.

I Haićanske vlasti i UNICEF strahuju da je haos nastao posle zemljotresa, u kome je prema procjenama poginulo više od 200.000 ljudi, dao priliku brojnim trgovcima ljudima da se trafikuju djecu.

 

Portal Analitika