Zanimljivosti

Američka vojska željela da sagradi flotu letećih tanjira!

Izvor

Ovaj materijal, sa kog je nedavno skinuta oznaka “strogo povjerljivo”, pokazuje da su vazduhoplovne snage SAD sa jednom kanadskom kompanijom koja više ne postoji imale ugovor o izgradnji letilice koja ne liči ni na šta dotad viđeno. “Projekt 1794” je, pritom, prošao kroz početne faze razvoja i stigao je do izgradnje prototipa.

U memorandumu iz 1956. rezimiraju se rezultati testiranja prototipa i otkriva se šta su se tačno inženjeri koji su na ovom projektu radili nadali da će uspjeti da konstruišu. U dokumentu se tvrdi da je leteći tanjir trebalo da razvija “maksimalnu brzinu između 3 i 4 maha, i da leti na visini većoj od 30.000 metara, sa maksimalnim doletom od oko 1000 nautičkih milja”.

Da su ovi planovi sprovedeni u djelo, nastala bi tanjirasta letilica, sposobna za vertikalno uzlijetanje i slijetanje (VTOL), dok bi za njenu kontrolu i stabilizovanje bili korišćeni mlazni motori.

Dolet od 1.000 nautičkih milja djeluje dosta ograničeno u poređenju sa drugim specifikacijama - ali ovim neobičnim diskom put od Njujorka do Majamija se mogao preći za oko 24 minuta.

Dokument takođe nagovještava i da je razvoj proizvoda tekao čak i bolje nego što je bilo planirano, tako da se prosto nameće pitanje - zbog čega je napušten?

Cijena prototipa je bila procijenjena na oko 26,6 miliona dolara u današnjem novcu i ne bi bila nerazumna za tako naprednu tehnologiju. Drugi leteći tanjiri razvijani u okviru istog programa imali su, međutim, dosta jasan problem: nijesu ni približno mogli da dostignu visinu od 30.000 metara - u najboljem slučaju su letjeli na 1.500 do 2.000, te je vojska 1960. konačno obustavila finansiranje.

(foto: blic.rs)

Portal Analitika