Sci/Tech

Cilj razbiti dominaciju Big Tech-a na internetu

Amerika tuži Amazon zbog monopola i štete nanijete potrošačima

Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) podnijela je dugo očekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, optužujući multinacionalnu tehnološku kompaniju da je nanijela štetu potrošačima višim cenama.

Amerika tuži Amazon zbog monopola i štete nanijete potrošačima Foto: EPA-EFE
Portal AnalitikaIzvor

Tužba je bila očekivana nakon godina pritužbi da su Amazon.com i drugi tehnološki giganti zloupotrebljavali svoju dominaciju u pretraživanju, društvenim medijima i onlajn maloprodaji kako bi postali čuvari najunosnijih aspekata interneta, prenosi N1 Sarajevo.

“FTC i njegovi državni partneri kažu da Amazonove radnje omogućavaju da spriječi rivale i prodavce da snize cijene, snižavajući za uzvrat kvalitet ponude za kupce, preskupim prodavcima, gušenjem inovacije i sprečavanjem rivala da se pošteno nadmeću sa Amazonom”, navodi agencija u saopštenju.

FTC je rekao da traži od suda da izda trajnu zabranu kojom bi Amazonu bilo naloženo da zaustavi svoje nezakonito ponašanje.

FTC je saopštio da je Amazon, koji je osnovan 1994. i vredan više od milijardu dolara, kaznio prodavce koji su nastojali ponuditi cijene niže od Amazonovih, tako što je potrošačima otežalo pronalaženje prodavača na Amazonovoj platformi.

Druge optužbe uključuju da je Amazon dao prednost proizvodima na svojim platformama u odnosu na konkurente na platformi.

Ovo je najnovija pravna borba američke vlade koja ima za cilj razbiti dominaciju Big Tech-a na internetu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.