Svijet

Američki zvaničnik: Kina pomaže Rusiji da izvede „najveću vojnu ekspanziju od sovjetske ere“

Kina pomaže Rusiji da izvede "svoju najveću vojnu ekspanziju od sovjetske ere, i to bržim tempom nego što smo mislili da je moguće" na početku rata u Ukrajini, upozorio je jedan visoki američki zvaničnik.

Ilustracija Foto: Pixabay
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Sjedinjene Države podstiču Peking da umjesto toga igra „konstruktivnu ulogu“ u vezi s tim ratom – rekao je on i dodao: „Nadamo se da će nam se ti naši saveznici pridružiti“, prenosi Beta pozivajući se na AFP. 

Amerikanci se posebno nadaju da će evropske zemlje izvršiti pritisak na Kinu da smanji svoju vojnu podršku Rusiji.

Ovaj poziv dolazi jer će njemački kancelar Olaf Šolc čija zemlja održava posebno bliske ekonomske veze sa Kinom, od subote tamo biti u trodnevnoj posjeti.

Kao primjer podrške Pekinga ruskom vojno-industrijskom kompleksu, drugi visoki američki zvaničnik naveo je velike ruske kupovine kineskih elektronskih komponenti, mašina alatki i eksploziva, dodajući da su „kineske i ruske kompanije radile na zajedničkoj proizvodnji dronova“ u Rusiji.

Dvojica navedenih američkih zvaničnika su tražila anonimnost.

Informacije kojima raspolaže Bajdenova administracija pokazuju da je u poslednja tri mjeseca 2023. „više od 70 odsto ruskog uvoza mašina alatljika dolazilo iz Kine“ što je, prema njihovim riječima, omogućilo Rusima da povećaju proizvodnju balističkih raketa.

Amerikanci su među ruskim dobavljačima naveli kinesku kompaniju „Dalian Machine Tool Group“.

Pomenuti visoki zvaničnici su takođe da su grupe „Vuhan Global Sensor Technology“, „Vuhan Tongsheng Technology“ i „Hikvision“ isporučile optičke sisteme koji se koriste u ruskim tenkovima.

Pomenuli su i kineske kompanije „iRai Technology“ i „North China Research Institute of Electro-Optics“.

Kina, prema istom izvoru, Rusiji isporučuje motore za bespilotne letjelice – dronove i pogonske sisteme za krstareće rakete, kao i nitrocelulozu koju Rusija koristi za proizvodnju artiljerijske municije.

„Takođe znamo da Kina daje izviđačke snimke Rusiji za njen rat protiv Ukrajine“ – rekao je visoki zvaničnik.

„Jedan od najodlučnijih načina da se pomogne Ukrajini danas je ubediti Kinu da prestane da pomaže Rusiji da obnovi svoju vojno-industrijsku bazu“ – prokomentarisao je drugi visoki američki zvaničnik.

SAD su nedavno pojačale upozorenja Pekingu, a pitanje vojne podrške Rusiji bilo je tema nedavnog razgovora Džoa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga.

Američki predsjednik se predstavlja kao glavni saveznik Ukrajine od početka ruske invazije, ali njegova politika nailazi na republikansku opoziciju u Kongresu. Američka desnica mjesecima blokira glasanje o dodatnim sredstvima namijenjenim vojnoj podršci Kijevu.

Portal Analitika