Svijet

Nakon vojnih neuspjeha

Američki obavještajci: Putin je drastično smanjio ambicije u Ukrajini, pokušaće da iznudi primirje

Direktorica američke Nacionalne obavještajne službe (DNI) Avril Haines rekla je da je ruski predsjednik Vladimir Putin drastično smanjio svoje ambicije u Ukrajini nakon ruskih vojnih neuspjeha.

Američki obavještajci: Putin je drastično smanjio ambicije u Ukrajini, pokušaće da iznudi primirje Foto: EPA-EFE
Klix.baIzvor

Ona je istakla pred Senatskim odborom za oružane snage da je Putin sada fokusiran na ograničeniji cilj sprječavanja pridruživanja Ukrajine NATO-u, odbrambenom sporazumu koji čini glavni bedem protiv ruske agresije u Evropi.

"Ocjenjujemo da je Putin vjerovatno smanjio svoje neposredne ambicije da konsoliduje kontrolu nad okupiranom teritorijom u istočnoj i južnoj Ukrajini i osigura da Ukrajina nikada neće postati saveznik u NATO-u", rekao je Haines.

"Možda je voljan da zatraži barem privremenu pobjedu na osnovu teritorije koju je okupirao", dodao je Haines.

Direktor Odbrambene obavještajne agencije general-potpukovnik Scott D. Berrier dodao je da bi Rusiji moglo proći i do decenije da popuni svoje trupe.

"Procjene idu od pet do 10 godina na osnovu toga kako sankcije utiču na njih", rekao je on.

Haines je kazala da su ruske snage u aprilu osvojile manje teritorije nego tokom bilo kojeg od prethodna tri mjeseca jer se činilo da prelaze iz ofanzivnih u odbrambene operacije duž linija fronta.

Dodala je da bi Putin mogao da traži prekid vatre kako bi pokušao da obnovi iscrpljenu rusku vojsku, koja je prema američkim procjenama pretrpjela više od 200.000 žrtava.

"Nastavljamo s procjenom da Putin najvjerovatnije računa da vrijeme ide u njegovu korist i da bi produžavanje rata moglo biti njegov najbolji preostali put do konačnog osiguranja ruskih strateških interesa u Ukrajini", rekla je Haines

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.