Politika

"Na Balkanu ruska propaganda uživa u raspirivanju međunacionalnog i međuvjerskog neprijateljstva i iritiranju starih rana"

Ambasador Herasimenko: Članstvo u EU najbolji lijek za Crnu Goru protiv “ruskog svijeta”

Iskreno smo zahvalni Crnoj Gori za svu vojno-tehničku, materijalnu i humanitarnu pomoć pruženu Ukrajini, kao i za dosljednu političku podršku i solidarnost u ovom teškom vremenu. Crna Gora ima jasno razumijevanje da ova pomoć nije dobrotvorna aktivnost, već doprinos sopstvenoj bezbjednosti, kao i stabilnosti i bezbjednosti cijele Evrope, kazao je ambasador Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Herasimenko, u intervjuu za Gradski portal.

Ambasador Herasimenko: Članstvo u EU najbolji lijek za Crnu Goru protiv “ruskog svijeta” Foto: UGC
Gradski portalIzvor

Ističe da je Ukrajina posebno zahvalna Crnoj Gori što se pridružila sankcijama protiv Ruske Federacije kao države agresora.

“Ukrajinski narod će se zauvijek sjećati naših prijatelja koji su nas podržavali u vrijeme ruske oružane agresije. Ukrajina poziva sve države koje to još nisu učinile da jasno i nedvosmisleno osude rusku oružanu agresiju na Ukrajinu i da se pridruže antiruskim sankcijama koje su uvele EU i grupa G7. Sada nije riječ samo o simpatiji, već o svojevrsnom moralnom kompasu”, poručio je Herasimenko.

Kineski ambasador u Parizu Lu Šaje nedavno je izjavio da Rusija ima „moralne pretenzije” na Krim, dodajući da baltičke države (Estonija, Letonija i Litvanija) zapravo nijesu „suverene demokratije”… Ovakvi komentari su uslijedili nakon posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona Pekingu. Kako vidite nametanje Kine kao posrednika u mirovnim pregovorima između Ukrajine i Rusije? Da li će Kijev pristati na plan koji predviđa predaju nelegalno okupiranih ruskom vojskom ukrajinskih teritorija Moskvi?

Herasimenko: Ukrajina odlučno odbacuje svako zadiranje u njen suverenitet i teritorijalni integritet, kao i sve izjave kojima se dovode u pitanje ovi fundamentalni principi. Niko ne želi mir više od ukrajinskog naroda. Istovremeno, mir mora biti pravedan i održiv, zasnovan na principima međunarodnog prava i poštovanja Povelje UN. Uslov za uspostavljanje takvog mira je potpuno povlačenje okupatorskih snaga sa ukrajinske zemlje, kao i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Granice Ukrajine 1991. godine priznate su od strane međunarodne zajednice, potvrđene međunarodnim pravom i nizom međunarodnih ugovora, koje je potpisala i Rusija.

Kako je nedavno naglasio naš ministar spoljnih poslova, Ukrajina je spremna da razgovara o mirnim planovima za okončanje rata, sve dok oni ne podrazumijevaju „zamrzavanje“ rata ili odricanje Ukrajine od svojih teritorija, suvereniteta i teritorijalnog integriteta u okviru međunarodno priznatih granica.

Što se tiče kineskog pitanja, kao što znate, 26. aprila održan je telefonski razgovor predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i predsjednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga. Predsjednik Ukrajine je izrazio nadu u aktivno učešće Kine u naporima za obnavljanje mira. Tokom produktivnog jednočasovnog razgovora šefovi država su razmotrili čitav kompleks aktuelnih pitanja ukrajinsko-kineskih odnosa. Ovaj telefonski razgovor daje važan podsticaj za obnavljanje dinamike bilateralnih ukrajinsko-kineskih odnosa na svim nivoima.

U Crnoj Gori veliki broj građana je iskazao podršku Ukrajini, posebno tokom marševa na Cetinju. Nedavno je organizovana još jedna takva šetnja povodom 14 mjeseci od početka rata. Koliko je za Ukrajinu važna ova simbolična podrška građana?

Herasimenko: Ukrajinci se sa velikom toplinom i zahvalnošću odnose prema Cetinju – istorijskoj prijestonici Crne Gore, malom starom gradu velikog srca. Veoma cijenimo angažovanost njenih stanovnika koji nas veoma inspirišu svojim stalnim marševima podrške Ukrajini. Ovo je jedini grad u Evropi u kome su se dugo odvijale svakodnevne proukrajinske akcije. Aktivnost Cetinjana su svojevremeno zapazili i zabilježili ljudi iz najvišeg političkog vrha Ukrajine. I sami predstavnici ambasade su više puta posjetili ove marševe solidarnosti.

Uvjereni smo da većina Crnogoraca nedvosmisleno osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu i ruske zločine nad Ukrajincima. Svi ruski ratni zločinci svakako treba da budu izvedeni pred lice pravde.

Da li Ambasada Ukrajine prati objave proruskih portala u Crnoj Gori, kao što su In4s i Borba?

Herasimenko: Ne pratimo i ne komentarišemo.

Kako smatrate poređenje Crne Gore i Ukrajine, kao i prijetnje Crnoj Gori i Crnogorcima sa „ukrajinskim scenariom“?

Herasimenko: Smatramo apsolutno neprihvatljivom bilo kakvu agresivnu retoriku, bilo kakve prijetnje napadima na suverene države. Crna Gora je prijatelj, pobratim i važan partner Ukrajine. Nezavisnost i bezbjednost Crne Gore je za nas veoma važna vrijednost. Ni pod kojim uslovima ne možemo podržati bilo kakve prijetnje Crnoj Gori, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Kako se ruska propaganda i hibridni rat reflektuju u Crnoj Gori? Koliko je Crna Gora važna Rusiji? Kako se Crna Gora i druge zemlje u regionu mogu boriti protiv štetne propagande Moskve?

Herasimenko: Rusija nastavlja svoje napore sa ciljom podrivanja stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana. Lokalne mreže ruske propagande i uticaja nastavljaju aktivno da rade. Moskvi je važno da stvori ostrva nestabilnosti u Evropi, a posebno u regionu Zapadnog Balkana, kako bi na neki način skrenula pažnju međunarodne zajednice sa sopstvenih brojnih zločina u Ukrajini.

Da bi se suprotstavili štetnom ruskom uticaju u Crnoj Gori i u čitavom regionu važno je zaustaviti nelegalni protok korupcijskih sredstava, priliv „prljavog“ novca iz Ruske Federacije. Kao što istorija, a posebno naše iskustvo, pokazuje, ruski novac tradicionalno nosi sa sobom nestabilnost i probleme i često ima „krvavi trag“.

Smanjenje pretnji iz Ruske Federacije može se postići i minimiziranjem kontakata i efektivnim uvođenjem odgovarajućih sankcija i ograničenja. Još jednom treba naglasiti da je Ukrajina iskreno zahvalna Crnoj Gori na već uvedenim sankcijama Rusiji i poziva Podgoricu da nastavi ovu politiku. Poštovanje antiruskih sankcija automatski smanjuje prijetnje bezbjednosti iz Kremlja za Crnu Goru i cijeli region.

Može li ruska propaganda ugroziti stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu?

Herasimenko: Ukrajina iz sopstvenog iskustva dobro zna koliko je opasna i toksična propaganda takozvanog „ruskog sveta” i šta ona nosi sa sobom. Ruska Federacija je decenijama neumorno širila svoju propagandu u Ukrajini kroz široku mrežu svojih pristalica i agenata uticaja. Sada su Ukrajinci već maksimalno iskusili sve čari „ruskog sveta“, koji obično donosi kolosalna razaranja, tugu, suze, smrt, pljačku, silovanja i prisilne deportacije. I cijeli svijet sada jasno vidi šta se dešava u toku ruske oružane agresije na Ukrajinu.

Neposredno na Balkanu ruska propaganda uživa u raspirivanju međunacionalnog i međuvjerskog neprijateljstva i iritiranju starih rana. Očigledno, niko ko je adekvatan i pri zdravoj pameti ne može da podržava svo to zlo koje „ruski mir“ nosi sa sobom. I njegovo vrijeme se sada bliži kraju.

Evropska unija i evropske vrijednosti su osnova stabilnosti i mira u Evropi. Stoga Ukrajina iskreno i nedvosmisleno podržava napredak Crne Gore na putu pridruživanja EU i njeno buduće članstvo u Evropskoj uniji. Bio bi to najbolji lijek za Crnu Goru protiv „ruskog svijeta“ i štetnog ruskog uticaja.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dragan_neregistrovani
04.05.2023. 10:57

Svaka cast Gospodine! Veliki respekt!

5
0
j jasamovo_neregistrovani
04.05.2023. 10:16

ALI OTVORENI BALKAN POBOGU?ZAR NIJE ZA NAS VAZNIJA SRBIJA OD NAS SAMIH?

5
0
R REKOS_neregistrovani
04.05.2023. 10:10

Pametno receno ,zna on jer ostetio u svojoj kozhi.

8
0